друкувати


Тарас Качка розповів про зміну правил міжнародної торгівлі та завдання України на 10 років

3 лютого 2021, 15:00

Потужна еволюція правил міжнародної торгівлі відбуватиметься протягом наступних 10 років, і завдання української економічної дипломатії – зробити ці зміни більш комфортними для роботи українських компаній за кордоном. Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства — торговий представник України Тарас Качка на відкритті п'ятої зустрічі публічного обговорення проєкту Національної економічної стратегії — 2030 «Міжнародна економічна політика та торгівля, експортно-кредитне агентство», повідомляє Укрінформ.

Качка зазначив, що еволюція самих правил міжнародної торгівлі – процес надзвичайно важливий. При цьому слід мати на увазі, що наявні правила хоч і є справедливими, все ж «завжди грають на руку розвиненим країнам, а не тим країнам, що розвиваються».

«Наша мета економічної дипломатії полягає в тому, щоб та еволюція правил, яка буде відбуватися, робила комфортною роботу наших компаній за кордоном апріорі, відповідно цих правил», – заявив Качка.

Він додав, що зміна правил стосується, зокрема, еволюції ринку державних закупівель. Ініціативи Європейського Союзу, які наразі впроваджуються на ринку, в тому числі у відносинах із США, підштовхують Україну більше працювати в межах Світової організації торгівлі.

Ми бачимо ще більший елемент, пов’язаний з екологічними ініціативами. Протягом останніх років в СОТ було нотифіковано більше 11 тис. національних заходів, пов’язаних з довкіллям, які впливають на торгівлю. Цього року Євросоюз активно працює над питанням, як за допомогою контролю за імпортом впливати на зміни клімату»,  зауважив заступник міністра.

За його словами, той факт, що в нас є елементи циркулярної економіки, елементи енергоефективності, – «це все дає можливість активно вести переговори в рамках СОТ, в рамках Паризької угоди і підготовки до кліматичного саміту в Глазго».

На його думку, у наступне десятиліття правила торгівлі мають будуватися таким чином, щоб не створювали чергових бар’єрів між розвиненим світом і світом, що розвивається.

Це ще один величезний пласт роботи. Він комусь виглядає дуже теоретичним, надто політичним. Але, тим не менш, переговори цього року, які відбуваються з Брюсселем, в рамках СОТ, закладуть основу на наступне десятиліття», – підсумував Качка.

Нагадаємо, що уряд вдосконалив захист національних виробників та експортерів.