друкувати


Про систему держзакупівель у цифрах розповів Максим Нефьодов

6 серпня 2016, 14:00

Масштаби та складність системи держзакупівель в Україні недооцінено, і здійснювати ефективний контроль над цією системою майже неможливо. Про це повідомив заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Максим Нефьодов. 

"В Україні існує 25 тисяч тендерних комітетів і близько 90 тисяч розпорядників коштів. В кожному тендерному комітеті приблизно 10 людей. Це означає, що сотні тисяч людей тільки зі сторони держави зайняті державними закупівлями. В країні заключається близько 2 мільйонів контрактів на рік між державними органами, державними підприємствами і постачальниками. Точної цифри ми не знаємо, - це приблизний масштаб", - розповів він.

За його словами, вручну промоніторити таку кількість фізично неможливо.

"Звичайно, коли ви працюєте з такою величезною кількістю документів, що розпорошені по всій країні і десятках тисяч організацій, казати про якийсь ефективний контроль, з моєї точки зору, виглядає досить наївно. До того як ми (команда ProZorro, - ред.) прийшли у Міністерство, там була функція ручного моніторингу. Моніторили близько 200 контрактів на рік, це з 2 мільйонів. Для корупціонерів це створювало кращі шанси ніж навіть лотерея", - додав Нефьодов.

Заступник міністра вважає, що за таких умов проблема була навіть не в корупції, а у відсутності проінформованості підприємств про тендерні закупівлі.

espreso.tv