друкувати


Аграрні об’єднання просять не урізати повноваження Мінагрополітики – УЗА

2 лютого 2021, 09:15

Аграрні об’єднання звернулися з листом до Президента України з вимогою не допустити урізання повноважень новостворюваного Міністерства аграрної політики та продовольства. Про це повідомила Українська зернова асоціація (УЗА)

«УЗА та інші аграрні асоціації, які представляють весь спектр аграрного сектору країни, вимагають створення Міністерства аграрної політики та продовольства України з необхідними повноваженнями для ефективної роботи. Асоціації звернулися з відповідним листом до Президента України з вимогою не допустити урізання повноважень відновленого Міністерства аграрної політики та продовольства на користь не галузевого Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що представники аграрної галузі вважають неприпустимим, якщо галузеве міністерство не матиме відповідних повноважень для формування аграрної політики. Зокрема, якщо Мінекономіки залишить за собою повноваження з формування та реалізації державної політики розвитку сільського господарства; формування та реалізації державної політики у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, координації діяльності наукових та науково-дослідних установ в аграрній сфері тощо.

Аграрії також заявляють, що Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів планують передати повноваження з формування державної політики у сфері розвитку рибного та лісового господарств.

На думку сільськогосподарських асоціацій, розпорошення повноважень у сфері аграрної політики по різних непрофільних міністерствах позбавить відновлене Мінагрополітики фактично левової частини повноважень, необхідних для ефективної роботи і сприяння розвитку аграрної галузі та призведе до створення в Україні багатовладдя та хаосу в агропромисловому комплексі.

Нагадаємо, що в аграрному комітеті пояснили, чому Держпродспоживслужбу не можна забирати в Мінагрополітики.