друкувати


В аграрному комітеті пояснили, чому Держпродспоживслужбу не можна забирати в Мінагрополітики

1 лютого 2021, 12:50

Держпродспоживслужбу не потрібно забирати в Мінагрополітики, бо вона в її основ лежать основні процеси, які відбуваються в аграрному секторі. Це потужний контролюючий орган, який визнаний нашими міжнародними партнерами, який відкрив ринки для експорту української аграрної продукції в багато країн. Про це заявив колишній народний депутат України Олександр Бакуменко на позачерговому засіданні Комітету з питань аграрної та земельної політики.

«Держпродслужба створювалася за участю аграрного комітету. Ми дивилися це положення, і я перший, який говорив про те, що коли міністр економіки каже певні речі, він говорить частину правду, а частину – лукавить. Частина правди про те, що за Мінекономіки треба було залишати і цінову інспекцію, яка дісталася як сільгоспінспекція. Пам'ятайте у них були повноваження, треба залишити у них сьогодні службу метрології та стандартизації. І ми про це теж говорили, тому що це та служба, яка контролює всі виробництво», – сказав Бакуменнко.

Він додв, що коли ішла мова про захист прав споживачів, то ці функції можна віддати Мінекономіки.

Коли ми створювали цю службу, головне її завдання була «Від лану – до столу». Це повністю простежуваність продукції, починаючи від її виробництва і закінчуючи кінцевим покупцем українцем. Це завдання, яке повністю було уніфікована з Європейським Союзом. Більше того, в цьому плані ця служба за роки свого існування відкрила ринки для України, для українського зерна, для української оліі, українського м'яса, молока. І сьогодні працює дуже чітко з організацією МЕП, міжнародне епізоотичне бюро. Тому що дві найважливіші служби, які на 90% визначають сьогодні її роботу – це ветеринарія і це фітосанітарна служба», – депутат.

Він додав, що Раді доведеться приймати один найважливіший базовий закон про ветеринарну медицину, які відкриє Україні шлях до Європи.

Міністерство аграрної політики – той орган центральної влади, який далі працюватиме вже над підзаконними актами, які роблять закони «живими. Це була помилка –  ліквідація міністерства аграрної політики. Підкреслюю: це була серйозна помилка. Сьогодні президент правильно сказав про те, що треба створити Мінагрополітики. Тому що аграрний сектор превалює, це правильний сектор, який розвивається, а Держпродслужба – той орган, який контролює систему державну. І ми до речі з вами, народні депутати, дали цього органу найважливіший закон про державний контроль», – наголосив Бакуменко.

Нагадаємо, що контроль над Держпродспоживслужбою (ДПСУ) та всією ветеринарно-санітарною вертикаллю стали каменем спотикання між міністром розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України  Ігорем Петрашком та новопризначеним міністром аграрної політики та продовольства Романом Лещенком

Аграрні асоціації звернулися до уряду із проханням поновити діяльність Мінагрополітики з тими функціями, які у нього були раніше.