друкувати


Відкриття земельного ринку збільшить обсяги іпотеки – експерт

1 лютого 2021, 12:00

Відкриття земельного ринку збільшить обсяги іпотеки та зменшить ставки за кредитами для підприємцівСільськогосподарські ділянки стануть оптимальною заставою для банків. Про це під час пресконференції «Дорожня карта земельної реформи в Україні. Розвиток економіки», заявив професор Київської школи економіки, експерт із земельних питань Олег Нів'євський, повідомляє bizshid.com.

Також відкриття ринку сприятиме розвитку малих і середніх агропідприємств. Вони зможуть витратити кредитні кошти на купівлю обладнання та заходи, що підвищать ефективність та прибутковість виробництва.

«Запускаючи ринок землі, критично важливо забезпечити малим фермерам доступ до фінансування та державної підтримки. Він допоможе малим сільгоспвиробникам створити конкуренцію середнім і великим господарствам у боротьбі за землю, а отже, буде найкращим запобіжником від надмірної концентрації землі в одних руках. Без належної підтримки малих сільгоспвиробників ми не матимемо повноцінного земельного ринку», – зазначив Олег Нів'євський.

З його слів, подушкою безпеки в кредитуванні малого й середнього бізнесу стане Фонд часткового гарантування кредитів.

Держава надасть підтримку фермерам, які володіють угіддями площею до 500 га, а відсоткові ставки за кредитами знизять. Банки охоче надаватимуть кредити, адже їхні ризики зменшаться: у разі дефолту кредитора фонд відшкодує частину позики», – сказав експерт.

Нів'євський додає, що держпідтримка стане більш таргетованою на малих виробників.

Впродовж останніх 20 років всі законодавчі зміни були на користь великого та, меншою мірою, середнього агробізнесу. Більшість малих фермерів працюють на власній землі та, маючи такий актив, не могли скористатися кредитним ресурсом», – каже професор КШЕ.

Нагадаємо, що через 10 років після запуску ринку землі її вартість досягне $4−4,5 тис. за 1 га.