друкувати


Аграрний комітет блокує розгляд законопроекту 2289 про пестициди та агрохімікати

30 січня 2021, 07:30

Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики переніс розгляд законопроект 2289 про пестициди та агрохімікати. Про це у блозі на AgroPolit.com повідомила головний редактор видання Наталія Білоусова.

Зазначається, що законопроект 2289 про пестициди мали схвалити для передачі доя розгляду в сесійний зал до другого читання Раді. Перед голосуванням за проект 2289 двоє депутатів від фракції «Батьківщина» (Вадим Івченко та Олег Мейдич) вийшли із зали, в якій відбувалося засідання комітету, а згодом повернулися. Отже на момент голосування було 22 народних депутатів, проте для прийняття рішення потрібно 13 голосів від 25 зареєстрованих.

З 22 депутатів 12 пролосувало «за». Із 10-ти інших (А.Чорноморов, С.Бунін, А.Нагаєвський, О.Гайду, М.Шол, С.Литвиненко, С. Чернявський, Т.Грищенко, М.Кириченко, А. Богданець) тільки один проголосував проти — Чорноморов, а решта 9 — ніяк не відреагували на законопроект 2289 (тобто вони були ні за, ні проти).

Після цього сам Чорноморов запропонував провести окремий підкомітет аграрного комітету і розглянути на ньому поправки до документу, бо, мовляв, їх ніхто не розглядав, тому нічого розглядати. Він нього надійшла цікава поправка (21) до статті 4 законопроекту 2289 — доповнити її новою частиною, де прописати, що обов’язковою умовою ввезення та застосування в Україні пестицидів та агрохімікатів, є подальше вилучення, утилізація та /або переробка тари від неї в порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України. Хто утилізуватиме таку тару і скільки це коштуватиме? Питання наразі не озвучувалося, але «читалося» в очах учасників засіданні цього комітету», — йдеться у блозі.

Повідомляється, що напередодні засідання аграрного комітету, яке було у середу, голова підкомітету, який відповідає за цей законопроект, Олег Тарасов пропонував депутатам зібратися на засідання в 12:00 в перерві пленарного засідання Ради у вівторок, бо це був перший сесійний день парламенту в новому році, але ті не прийшли чи не дійшли (у кого як вийшло). Про це розповів один з агарних депутатів. Поспілкуватися з самим Тарасовим нам не вдалося — він був по за зоною досяжності на момент виходу матеріалу. А вже в середу з’явилась пропозиція — «Давайте вже через тиждень!».

Депутати були не в захваті від такого.

Ось як пояснив свої та аргументи колеги, які були за 2289, народний депутат Сергій Лабазюк: 

Ми, як народні депутати, зобов’язані проводити законопроекти, які сприяють розвитку агросектору в Україні. А те, що «завалили» даний законопроект — це просто злочин проти аграрного сектору, проти того, щоб його розвивати… Ми з колегами говорили про наслідки, якщо він не буде прийнятий, ми говорили про законодавство в Європі, яке вже прийняте, і про те, що даний законопроект не приймемо, то відстанемо ще на 5-10 років. Аргументували», — розповідає Сергій Лабазюк.

Детальніше читайте за посиланням.

Нагадаємо, названо позитивні наслідки від схвалення законопроекту 2289 щодо спрощення процедури ввезення агрохімікатів.