друкувати


Експерти спланували ріст виробництва зерна на 23 млн т у наступні 5 років

28 січня 2021, 15:00

Виробництво зерна в наступні п’ять років буде досягати рекордних показників, йдучи в ногу з попитом, але залишаючи мало можливостей для відновлення запасів. Таким прогнозом під час віртуальної конференції поділилися аналітики Міжнародної ради по зерну (IGC).

Згідно з оцінками IGC, в 2020/21 МР світове виробництво всього зерна, включаючи пшеницю і кормові культури, збільшиться на 23 млн т в порівнянні з попереднім сезоном, і складе рекордні 2210 млн т, включаючи незвично високі врожаї пшениці та ячменю.

Пандемія COVID продовжує стримувати попит в деяких секторах, особливо у виробництві біоетанолу та пивоваріння. Але в цілому загальне споживання, за прогнозами IGC, продовжить збільшуватися п’ятий рік поспіль, досягнувши 2216 млн т (+24 млн т рік до року).

Також аналітики обіцяють чергове скорочення світових запасів зерна до п’ятирічного мінімуму в 611 млн т (6 млн рік до року). Зокрема, причиною цього стане падіння запасів кукурудзи до найнижчого рівня за 8 років.

Глобальна торгівля зерном в 2020/21 МР покаже зростання в 4% і досягне рекордних 408 млн т.

Незважаючи на погіршення перспектив південної півкулі, світове виробництво сої в 2020/21 р продемонструє зростання на 6% в річному численні. В основному, за рахунок набагато більшого врожаю в США.

Завдяки зростанню попиту на корми в Китаї глобальне споживання збільшиться на 4% до 365 млн т.

У перспективі 2025/26 МР IGC прогнозує нові послідовні рекорди врожаю зерна. Цих обсягів буде достатньо, щоб встигати за збільшенням попиту, говорять аналітики. Але запаси відновляться зовсім незначно.

Світове виробництво сої також послідовно досягне свого максимуму, в основному за рахунок зростання врожаю в США і Бразилії. Аналітики розраховують на помірне відновлення запасів культури і розширення торгівлі.

Нагадаємо, експорт агропродукції до ЄС торік скоротився на 10,8%.