друкувати


Аграрний комітет ухвалив рішення про розподіл функцій між Мінагрополітики та Мінекономрозвитку

26 січня 2021, 18:17

Рішення про розподіл функцій між Мінагрополітики та МЕРТом відклали на місяць – до 1 березня 2021 року. Така дата була озвучена сьогодні під час засідання аграрного комітету за участі обох міністрів – економіки Ігора Петрашко та аграрного – Романа Лещенко. Цю дату озвучили вони обоє під час свої виступів перед депутатами та представниками аграрних асоціацій, повідомляє AgroPolit.com з посиланням на діалоги з учасниками засідання.

До 1 березня 2021 року має відбутися фінальне розподілення повноважень цих двох міністерств

Найбільше дискусій у комітеті точилося до питання контролю довкола Держпродспоживслужби. AgroPolit.com уже писав детально про цю війну в стінах КМУ – більше про неї за посиланням.

Представники аграрної спільноти (Марія Дідух, Леонід Козаченко, Олександр Бакуменко, Михайло Соколов, Іван Слободяник) виступили з аргументами, що контроль за Держпродспоживслужбою має лишитися у Мінагрополітики, а весь функціонал служби має поноситися у повному обсязі, зазначеному у постанові від 25 листопада 2015 р. № 1119 «Про затвердження Положення про Мінагрополітики», яка діяла до ліквідації цього міністерства.  

Аграрний міністр Роман Лещенко озвучив, що він виступає за повну передачу всіх колишніх функцій Мінагрополітики, в тому числі й  за контролю над ДПСУ, водним, лісовим та рибним господарствами. Представники агросектору та аграрні депутати підтримали таку пропозицію.

Натомість Ігор Петрашко гнув свою єдину лінію: ДПСУ віддати МЕРТу, бо у сфері діяльності служби підпадають інші галузі, не тільки агросектор, а Держпродспоживслужба контролює за цінами, слідкує за захистом прав споживачів та іншим. 

У підсумку депутати аграрного комітету одноголосно проголосували за рішення передати Мінагрополітики всі функції (в тому числі й контроль за Держпродспоживслужби), які передбачені у постанові  від 25 листопада 2015 р. № 1119 «Про затвердження Положення про Мінагрополітики».

 Ось як прокоментував AgroPolit.comсекретар аграрного комітету Іван Чайківський:


Одне з ключових питань, яке розглядали сьогодні на позачерговому засіданні аграрного комітету, це взаємовідносини двох Міністерств: існуючого Мінекономіки та майбутнього відокремленого Мінагрополітики в частині оперативного управління підрозділами. Проблема виникла в питанні підпорядкування Держпродспоживслужби. Моя персональна позиція побудована на логіці застосування та використанні на практиці того функціоналу, що прописаний за Держпродспоживслужбою. 11 з 17 напрямків її роботи в тій чи іншій мірі стосуються аграрної діяльності. Тому висновок очевидний: після остаточного створення Мінагрополітики, Держпродспоживслужба має стати структурним підрозділом саме аграрного міністерства. Таке рішення одноголосно підтримане комітетом. Відновлюємо функціонал Мінагрополітики та працюємо над його розширенням».


Як уточнили депутати комітету у розмові з AgroPolit.com, вони будуть подавати своє звернення на ім’я прем’єра Дениса Шмигаля , голови парламенту та депутатам.