друкувати


25 січня відбудеться зібрання експортерів та представників МЕРТу для визначення граничних меж експорту кукурудзи

25 січня 2021, 12:01

25 січня відбудеться зібрання експортерів, аграрних асоціацій та керівництва МЕРТу для визначення у рамках зернового Меморандуму окремого рядка про граничну межу кукурудзи з України: наразі звучить цифра в 22 млн т. 

Детальніше про це в матеріалі: Ціни на зернові — зростання попиту на українську кукурудзу та перспектива дефіциту на внутрішньому ринку

Нагадаємо, сезон продажу зернових 2020/21 приніс аграріям чимало сюрпризів. На 18 січня експорт зернових культур (пшениця, кукурудза, ячмінь, соняшник, соя, ріпак) з України досяг 27,57 млн ​​т, а ціни на зернові продовжують летіти вгору, підігріті зовнішнім попитом.  Однак експерти звертають увагу на той факт, що 22 січня на Чікагській біржі сильно подешевшала соя і кукурудза. Це сповільнить ліквідність в Україні через зниження закупівельних цін торгівельними компаніями, які повинні розпродати накопичені товарні позиції. 

Асоціація «Союз птахівників України», Асоціація «Cвинарі України», Корпорація «Тваринпром» та Асоціація «Союз кормовиробників України» просять Кабмін вжити низку заходів з державного регулювання на ринку кукурудзи, аби уникнути дефіциту останньої на внутрішньому ринку.  Про це йдеться у відкритому листі до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, міністра розвитку економіки Ігоря Петрашка та міністра аграрної політики Романа Лещенка, який є у розпорядженні Agropolit.com.

Просимо Вас, шановний Денисе Анатолійовичу, дати відповідні доручення Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України щодо внесення до додатку зернового Меморандуму, підписаного Мінекономіки із учасниками ринку зерна, узгоджені з учасниками ринку загальні річні обсяги експорту кукурудзи як основної фуражної культури, в розмірі не більше ніж 22,0 млн тонн. В разі перевищення цього обсягу – ввести тимчасові обмеження на експорт кукурудзи для забезпечення внутрішнього споживання в цій культурі в необхідних для збереження тваринництва обсягах», — ідеться у листі.

У свою чергу, як прокоментував ситуацію партнер в компанії «Барва Інвест» Богдан Костецький, Україна ще не експортувала навіть половини тих ресурсів, які заявлені у мінімальній «безпечній» експортній партії зернових.

Якщо подивитися на баланс попиту та пропозицій всередині України, ми можемо побачити, що цього року було зібрано близько 30 млн т кукурудзи. За оцінкою вітчизняного профільного міністерства ми можемо експортувати 22,5 млн т кукурудзи, за оцінками ринку (зокрема с/г департаменту США) – до 24 млн т може бути експортовано. Наразі ще навіть половини цього об'єму ми не вивезли (лише 10,5 млн т кукурудзи відправили на експорт), і черги кораблів на завантаження не надто великі у порівнянні з попередніми сезонами в цю пору року. Наразі черга на завантаження становить близько 900 тис. т. – це не надто багато. Україні залишилося 6 місяців активного експорту (до липня), і для того щоб освоїти ті 13 млн т, які спокійно можна вивозити, потрібно щомісяця вивозити понад 2 млн т. Нам як країні, зацікавленій в експортній виручці, важливо, щоб експортні процеси проходили в зрозумілих та прогнозованих режимах», – повідомив Костецький.