друкувати


Ігор Петрашко «віджимає» у Мінагрополітики для себе контроль за Держпродспоживслужбою

22 січня 2021, 14:30

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Ігор Петрашко намагається «віджати» контроль за Держпродспоживслужбою (ДПСУ) та контроль за всією ветеринарно-санітарною вертикаллю у поновленого Міністерства аграрної політики та продовольства. Про це повідомило джерело AgroPolit.com в уряді.

За словами джерела, наразі очільник  МЕРТу підготував проект положення про функції реанімованого Мінагрополітики, куди навмисно не включили контроль за Держпродспоживслужбою (даний проект документу AgroPolit.com має у своєму розпорядженні).

«У МЕРТі підготували постанову про розподіл повноважень між МЕРТом та Мінагрополітики, яка фактично «віджимає» в рамках закону контроль за Держпродспоживслужбою та всією вертикаллю безпечності продуктів та ветеринарно-санітарною вертикаллю у поновленого Міністерства аграрної політики та продовольства. Ігор Петрашко намагається вхопитися за останню соломинку в питанні контролю за ДПСУ і забрати це право у аграрного міністра Романа Лещенка, але той не дає.  Аргументи Лещенко: ліквідацію Мінагрополітики зупинили, міністерство поновили, тож вся структура Мінагрополітики уже є і в ній передбачено ДПСУ. Це все передбачено постановою від 25 листопада 2015 р. № 1119 «Про затвердження Положення про Мінагрополітики». Але ж ні, у МЕРТі хочуть придумати свій велосипед, який ні в які ворота не лізе. Всі чудово розуміють, що це його остання спроба Петрашко забрати під свій контроль видачу сертифікатів на експорт зернових трейдерам у портах, перевірки бізнесу, видача дозволів та сертифікатів, але з юридичної сторони це нонсенс, бо вже є діюче положення про Мінагро № 1119», — каже співрозмовник.

За словами джерела, війна за функції  розгорілася у стінах КМУ розгорілася тиждень як.  

AgroPolit.com уже писав, що наразі в уряді намічається багатовладдя за агросектором, яке породжує нездорове бажання міністра економіки будь-якою ціною залишити за собою хоч якусь частину контролю за агросектором. І це видно навіть на прикладі з назвою МЕРТу.

AgroPolit.com відправив запит до МЕРТу і готовий подати їх відповідь у цьому питанні.

Нагадаємо, що це вже не перша спроба змінити контролера за однією з найласіших державних служб в рамках Кабміну. Так, у серпні 2020 року Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) спробувало реформувати Держпродспоживслужбу, забравши у своє підпорядкування Санітарно-епідеміологічну службу (СЕС). Тоді ринок виступив категорично проти і вже згодом уряд призначив нового очільника ДПСУ, до того служба рік була без голови.