друкувати


В Україні пропонують посилити відповідальність за порушення законодавства про захист рослин

24 січня 2021, 10:00

«Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист рослин» (№ 4601), який зареєстрували у Верховній Раді, розроблено з метою приведення у відповідність положень Кримінального кодексу України до проєкту Закону України «Про захист рослин» з урахуванням відповідних змін. 

Проєктом Закону передбачено: посилити відповідальність осіб за порушення законодавства у сфері захисту рослин, у тому числі в частині застосування засобів захисту рослин, їх виготовлення, придбання, зберігання, транспортування з метою збуту та/або збут фальсифікованих засобів захисту рослин, шляхом збільшення розмірів штрафів та строків позбавлення волі з урахуванням ступеню та характеру суспільної небезпеки таких порушень; усунути невідповідності, у тому числі термінологічні, між Кримінальним кодексом України і проєктом Закону України «Про захист рослин».

Прийняття проєкту Закону дозволить врегулювати проблему, пов’язану з необхідністю посилення відповідальності за порушення у сфері захисту рослин; створить більш ефективний превентивний механізм запобігання правопорушенням у сфері захисту рослин, а також механізм виправлення поведінки правопорушників, що сприятиме посиленню захисту прав та інтересів як громадян, так і суб’єктів господарювання, — йдеться у пояснювальній записці. 

 Нагадаємо, у Європі планують ліквідацію малопродуктивних фермерські господарств, а дотації дістануться тим, хто застосовує більш передові технології. Спрощений ввіз  пестицидів та хімікатів в Україну дозволить аграріям підняти врожайність, – експерт.