друкувати


Експерт розповів, як орендарям землі підготуватися до запуску ринку.

21 січня 2021, 11:00

Закон про ринок землі не вносить абсолютно нічого нового для орендарів земельних ділянок, а лише розблоковує повноцінне функціонування статті 9 Закону України «Про оренду землі», яка гарантує переважне право орендаря на отримання орендованої земельної ділянки у власність. Про це у блозі на AgroPolit.com написав Вадим Чувпило, кандидат наук з державного управління у галузі регулювання земельних відносин. 

«Щодо земельних ділянок, які перебувають в оренді, то сам Закон не вносить абсолютно нічого нового, а лише розблоковує повноцінне функціонування статті 9 Закону України «Про оренду землі», яка гарантує переважне право орендаря на отримання орендованої земельної ділянки у власність. Дослівно це матиме таку формулу: громадянин-орендар, який орендує земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (пай), має переважне право на придбання її у власність, але за умови, що він сплачує ціну, за якою вона продається, а в разі продажу на аукціоні – якщо його пропозиція є рівною з пропозицією, яка є найбільшою із запропонованих учасниками аукціону», – написав експерт.

За його словами, переважне право на купівлю орендованої земельної ділянки жодним чином не гарантує кінцевий результат і на практиці буде працювати за загальними правилами ринку (хто власнику запропонував вищу ціну, тому він і продасть).

Більше тайне у посиланні.

Нагадаємо, що у Держгеокадастрі пояснили, чи можна державні землі здавати в оренду, а не продавати.