друкувати


На Київщині знову – мор птиці

21 січня 2021, 13:00

У селищі селищі Гостомель Київської області виявлено пташиний грип у приватному домогосподарстві котеджного містечка. Про це йдеться у повідомленні ГУ державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Київської області.

«РНК вірусу пташиного грипу (тип А субтип Н5N8) виявлено за результатами дослідження патологічного / біологічного матеріалу / об'єктів навколишнього середовища Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи від 18.01.2021 № 000400 м.п.м. / 21 від трупів птиці», – ідеться у повідомленні.

Повідомляється, що відповідно до рішень комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Гостомельській селищній раді, при Ірпінський міській раді та Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Бучанській міській раді, з 19 січня 2021 введено карантин по грипу птиці, застосовано зонування і введені обмеження.

Так, в епізоотичний осередок потрапило одне з домогосподарств котеджного містечка «Канадське село», селище Гостомель Київської області. До буферній зоні (захисту) потрапили територія навколо неблагополучного пункту (епізоотичного вогнища) радіусом 3 км, в яку включені котеджне містечко «Канадське селище» і частина території селища Гостомель (місцевість Мостище) Київської області. У зону спостереження (нагляду) потрапили територія навколо неблагополучного пункту (епізоотичного вогнища) радіусом 10 км, в яку включені населені пункти Київської області с.Мощун, с.Горенка, селище Гостомель, смт Коцюбинське., М.Ірпінь, м.Буча», – зазначили у відомстві.

Зараз Головне управління Держпродпотребслужби в Київській області вживаються заходи щодо локалізації та недопущення розповсюдження захворювання відповідно до вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці та затвердженого Плану заходів щодо ліквідації захворювання грипу птиці в домогосподарстві.

Жителів населених пунктів, які увійшли в зони захисту і нагляду, просять з розумінням поставитися до дій працівників Госпродпотребслужби і сприяти ліквідації спалаху і недопущення поширення грипу птиці на інші території», – зазначили у пресслужбі .

Для довідки: грип птиці, це висококонтагіозна вірусна хвороба птахів, для якої характерно гострий перебіг з явищами септицемії, ураженням органів дихання і травлення. На грип хворіє птиця будь-якого віку, а смертність при захворюванні досягає 80-100%. Крім того, зараз лікування пташиного грипу не розроблено. Захворювання призводить до значних економічних збитків, пов'язані зі смертністю тварин і знищенням поголів'я птахів в епізоотичному вогнищі. Крім того, «пташиним грипом» можуть хворіти люди. Так, одночасна циркуляція людських типів вірусів грипу (H1N1, H3N2, H2N2) і високопатогенних штамів пташиного грипу (H5N1, H7N3) може привести до утворення пандемічного варіанту вірусу пташиного грипу H5N1, небезпечного для людини.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося за ахворювання птиці на півночі Київської області, в Іванківському районі.