друкувати


Уряд вдосконалив захист національних виробників та експортерів

21 січня 2021, 10:00

20 січня на засіданні Уряду прийнято законопроєкт, яким посилюється захист національних економічних інтересів України під час поширення політики протекціонізму у світі та наявності надзвичайних ситуацій в міжнародних відносинах. Водночас, прийняті зміни не суперечать угодам СОТ та міжнародним договорам Україні в торговельно-економічній сфері. Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки. 

«На сьогодні весь світ використовує принцип протекціонізму – захисту своїх виробників. В цьому ракурсі ми також маємо захищати своїх виробників та експортерів на міжнародній торговій арені, тим самим підвищуючи конкурентоспроможність національної економіки», – прокоментував міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Так, проєктом Закону пропонується внести зміни до Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність», які зокрема:

Довідково:

Проєкт Закону спрямований на досягнення цілі 5.2 «Підтримка експорту» Програми діяльності Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 №471 та на виконання пункту 14 плану заходів з виконання Державної програми стимулювання економіки: «Удосконалення законодавства з метою визначення умов для застосування заходів, спрямованих на забезпечення захисту національних інтересів України в умовах посиленого протекціонізму інших країн, а також у надзвичайних ситуаціях (з урахуванням норм ГАТТ/СОТ)».

Нагадаємо, що хоча частка аграрного експорту в загальній структурі всього експорту України за підсумками 2020 року зросла, і далі переважає сировинний характер аграрного експорту.