друкувати


Пілотні проекти треба починати з державної землі

4 серпня 2016, 15:46

Пілотні проекти земельної реформи мають починатись із державних земель. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com повідомив народний депутат Олексій Мушак.

Він зазначив, що державні підприємства потрібно приватизувати, оскільки їхні землі обробляються орендарями за спільними договорами, за якими формуються тіньові доходи.

«Чому був такий спротив законопроекту про передачу земель органам місцевої влади? Позиція аграрного комітету полягає у тому, що гроші, отримані за користування землею, повинні іти у місцеві бюджети. А виходить так, що громада не отримує те, на що заслуговує», - повідомив нардеп.

Мушак наголосив, що зараз треба зняти питання дешевизни земель.

«Питання готовності людей до ринку землі чітко пов’язане із ціною. Якщо сказати, що земля буде продаватись по $10 тис. за гектар, то 70% людей підтримають відкриття ринку землі. Якщо казати за $500 за гектар, тоді великої підтримки не буде, хоча у нас історично земля завжди була приватною власністю, за винятком деяких періодів.  Тому треба зняти питання дешевизни. Для цього у нас є 2-3 роки пілотного проекту, коли побачимо ціни, підготуємо людей та законодавчі передумови», - говорить він.