друкувати


В Україні створили дорожню карту розвитку біоенергетики до 2050 року 

18 січня 2021, 17:00

У структурі виробництва енергії з відновлюваних джерел у 2019 році біоенергетика мала найвагомішу частку – 79,3%. «Загального постачання первинної енергії з біопалива та відходів» становив 3 362 тис тонн н. е., що еквівалентно заміщенню 4,2 млрд куб м на рік природного газу (понад 13% загального споживання природного газу в Україні). Про це у колонці на сайті «Економічна правда» написав голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха.

Він зазначив, що перспективи біоенергетики окреслені в «Дорожній карті розвитку біоенергетики до 2050 року та плані дій до 2025 року», розроблених за підтримки програми ЄБРР «Україна: сталі інновації в ланцюжку створення вартості в біоенергетиці».

За його даними, розвиток сектору біоенергетики України відносно попередніх років уповільнюється.

Це сповільнення, на нашу думку, відбувається через невирішені законодавчі бар'єри.

Для подолання зазначених бар'єрів Біоенергетична асоціація України за підтримки проєкту ЄБРР розробила проєкти законів та інших нормативно-правових актів. Окремі з них підтримали Держенергоефективності та Міненерго, однак жоден документ досі не переданий до уряду та Верховної Ради.

Вважаємо таке повільне усунення бар'єрів для розвитку біоенергетики неприпустимим. Просимо Кабмін та Верховну Раду підтримати сектор біоенергетики і прискорити роботу із зняття зазначених бар'єрів», –  наголосив він.

Нагадаємо, що Україна слідує тренду «зеленого» курсу та готується до EU Green Deal.