друкувати


Вартість землі із запуском ринку становитиме $1 тис., – експерт

17 січня 2021, 07:29

На старті земельної реформи вартість землі не буде нижчою $1 тис. Далі впродовж року ціна зросте до $1,5 тис., а в окремих регіонах до $2 тис., після чого ціна зупиниться на цій позначці. Таку думку про це під час вебінару висловив виконавчий директор агрохолдингу AGRICOM GROUP Петро Мельник. Про це пише «Електронний землевпорядник FieldBI» на facebook

За його словами, нормативна оцінка земель (НГО) сприятиме формуванню ціни на землі сільськогосподарського призначення після відкриття ринку землі.

«Саме НГО – перший параметр, нижче якого ніхто не зможе продати чи купити землю. Загалом же, ціну формуватимуть попит і пропозиція, які в свою чергу залежатимуть від: попиту в регіоні, наявності інвесторів, наявності конкурентів та інших гравців ринку, які зацікавлені здійснювати обробіток землі в конкретному регіоні», – цитує FieldBI Мельника.

Він припускає, що будуть регіони, де земля продаватиметься і дорожче – $3 тис.

Але це поодинокі випадки. Попит і пропозиція будуть формувати ціну, але в середньому необхідно орієнтуватись на $1-1,5 тис.», – вважає Мельник.

Нагадаємо, що продаж переважного права на сільськогосподарські земельні ділянки пропонують закріпити лише через аукціон, що унеможливить шахрайські схеми.