друкувати


Мінекономіки розроблятиме законодавство для захисту географічних зазначень українських продуктів

17 січня 2021, 08:30

Мінекономіки поглиблює співпрацю з експертами ЄС для захисту географічних зазначень українських продуктів. Про це повідомила прес-служба Мінекономіки. 

Повідомляється, що 12 січня заступник міністра Сергій Глущенко провів зустріч з представниками проєкту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні», під час якої сторони обговорили результати спільної роботи та сформували план дій щодо подальших кроків.

Метою співпраці є наближення системи географічних зазначень в Україні до вимог законодавства ЄС  та реалізація відповідної частини Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Під час робочої дискусії сторони домовились зосередити спільні зусилля на розробці і ухваленні трьох проєктів Законів у сфері правової охорони географічних зазначень для:

1) сільськогосподарської продукції і харчових продуктів;

2) вин;

3) інших спиртних напоїв (крім вин).

Ухвалення цих трьох проєктів Законів наблизить українське законодавства до права ЄС та позитивно вплине на ринкове середовище, сприятиме виходу на європейські ринки українських унікальних продуктів», –  зазначив Сергій Глущенко.

Україна раніше заявила про намір одержати в Європейському Союзі правову охорону для трьох нових географічних зазначень України, зареєстрованих відповідно до європейських стандартів. Зокрема, це такі географічні зазначення, як: гуцульська овеча бриндзя, гуцульська коров’яча бриндза, мелітопольська черешня.

Нагадаємо, що Мінекономіки планує у 2021 році зареєструвати 10 нових географічних брендів.