друкувати


Україна зберегла звання сировинного придатку світу — у структурі аграрного експорту і далі лідирує сировина

20 січня 2021, 09:30

Хоча частка аграрного експорту в загальній структурі всього експорту України за підсумками 2020 року зросла, і далі переважає сировинний характер аграрного експорту. Про це свідчить ексклюзивна інфографіка про динаміку та структуру аграрного експорту України, розміщена на AgroPolit.com.

«Темпи продажів вказують на те, що вартість наторгованого українськими компаніями за агросировину та агропродукцію зменшується. Причини є різні. За офіційними даними, за 9 місяців 2020 року ми наторгували за агропродукцію $ 15,5 млрд, а от за весь 2019 — $22,1 млрд. Звісно, ще варто врахувати за підсумками року зерновий експорт. Курс на додану вартість агросектору України зростає дуже поступово і в цьому питанні потрібно додати оперативності, якщо ми не хочемо і далі бути «базаром» для всіх країну світу, де купують переважно сировину, із якої потім вдома готують продукцію з доданої ватості і вже її продають у закордонних супермаркетах покупцям. Відтак і додаткові прибутки (читай додана вартість) осідаює у бюджетах інших країн, а мала б — в Україні, бо ми кузня агросировини та продукції. Цей виробничий ланцюг уже замкнуло в середині країни чимало аграрних компаній, але їх число має зростати. Як це зробити? Задача для уряду. Починати слід було б доступних кредитів та нової експортної стратегії», — йдеться у матеріалі. 

Нагадаємо, уряд просять ввести державне регулювання на кукурудзу – відкритий лист уряду та РНБО від трьох асоціацій тваринників. Богдан Шаповал: В експортній структурі залишиться тотальна перевага великих компаній.