друкувати


Експерт повідомив, чи буде дефіцит зерна в Україні у 2021 році.

16 січня 2021, 08:00

Жодного дефіциту зернових на внутрішньому рикну не передбачається. Навіть менший врожай – втричі більший за внутрішнє споживання зернових. Про це у матеріалі на АgroРolit.com розповіла менеджер із розвитку бізнесу Maxigrain Олена Нероба.  

«Оцінка експорту пшениці 17,5 млн т — виправдана. Експортні можливості з кукурудзи оцінюють у 22-24 млн т, але основний наш покупець — ЄС — дуже впав у споживанні, тому хвилюватись, що нашим курям та свиням нічого не лишиться — марно. Є  певні сподівання на Китай: до 6 млн т експорту — цілком виправдані!», — вважає Нероба.

Вона додала, що наразі продажі зернових відбуваються не дуже жваво.

«У кукурудзі ми дорогі, з пшеницею через експортну політику Росії теж гойдалки. Трохи тиснув на зовнішній зерновий ринок погодний фактор у Латинській Америці, бо там посуха. Але наразі місцями там очікуються опади, тож певною мірою погодний важіль трохи послабшає. В короткостроковій перспективі — страйк в Аргентині», — зазначила експерт..

Нероба наголосила, що незмінною залишається політика нового президента США у стосунках з Китаєм та апетит китайських свиней, але це питання лютого 2021 року. 

Поки що пшениця має підтримку, кукурудза трохи ослабшала, соя теж. В олійному комплексі через стримані продажі виробниками і активність Китаю перед довгими святами підтримка ще є. Щодо цін: Росія вже пропонує пшеницю, дорожчу на $12,5 на лютий – по $270. Тут ніхто не може сказати, як буде — це ж трейдинг. Це в якомусь сенсі, як ставки на конячих перегонах: хто вгадав — той виграв», — додала фахівець.

Нагадаємо, що уряду порадили як утримати ціни на продукти через подорожчання зернових.