друкувати


Як аграрію правильно оскаржити дії рейдерів за трьома оснвоними схемами у Мін'юсті — алгоритм

18 січня 2021, 08:00

Якщо аграрний бізнес потрапив в поле зору рейдерів, надзвичайно важливо обрати правильний спосіб захисту своїх прав: без зволікань звернутися зі скаргою до Офісу протидії рейдерству Мін’юсту або ж до суду. Про це AgroPolit.com розповів керівник Офісу протидії рейдерству Міністерства юстиції України Віктор Дубовик.

За його словами, обрання правильного механізму реагування, чітке розуміння, до якого органу звертатися — це запорука ефективного захисту майнових чи корпоративних прав.

«Адміністративний порядок оскарження реєстраційних дій, власне звернення зі скаргою до Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації Мін’юсту, є ефективним і оперативним інструментом, який дозволяє швидко (в окремих випадках — протягом доби!) відреагувати на порушення у сфері державної реєстрації. При цьому слід врахувати, що паралельне застосування механізмів адміністративного і судового оскарження може унеможливити задоволення скарги: відповідно до вимог законодавства, Міністерство юстиції України повинно відмовити у задоволені скарги, коли наявна інформація про судове провадження у зв’язку із спором між тими самими сторонами, із того самого предмета і підстав», — сказав Дубовик. 

Керівник Офісу протидії рейдерству Міністерства юстиції України додав, що існують випадки, коли особа, яка вважає, що її права порушені діями чи рішеннями державного реєстратора, може звернутися виключно до суду.

Наприклад, якщо було пропущено строк для адміністративного оскарження реєстраційних дій (минуло більше ніж 60 днів із моменту, коли особа дізналася чи могла дізнатися про порушення своїх прав), чи йдеться про оскарження рішень, ухвалених державним реєстратором до 1 січня 2016 року (тоді Мін’юст ще не мав відповідних повноважень), або ж оскаржуються нотаріальні дії/відмова в їх вчиненні (згідно з приписами статті 50 Закону України «Про нотаріат», нотаріальна дія або відмова у її вчиненні оскаржуються до суду), — відзначив Дубовик. 

Нагадаємо, однією із головних проблем боротьби з рейдерством є катастрофічно низький рівень притягнення до відповідальності замовників. Зменшення кількості випадків рейдерства на 2021 рік — нова умова для прокурорів.