друкувати


Приплив іноземних інвестицій в Україну зупинився – Рада НБУ

15 січня 2021, 10:20

За 11 місяців 2020 року відтік прямих іноземних інвестицій з України склав $200 млн, у тому числі шляхом вилучення доходів прямим інвестором – $1,2 млрд. У той час за аналогічний період минулого року приплив іноземних інвестицій досяг $5,1 млрд, з яких $3,1 млрд – реінвестовані доходи прямого інвестора. Про це повідомив у facebook  голава Ради Національного банку України Богдан Данилишин.

«У 2020 році практично зупинився приплив прямих іноземних інвестицій в Україну», – констатував очільник.

Глава Ради НБУ додав, що разом з відпливом інвестицій в боргові цінні папери уряду і корпоративного (в тому числі банківського) сектору на рівні $1,9 млрд, чистий відтік коштів з України за фінансовим рахунком за січень-листопад 2020 року склав $7,7 млрд . В той час, як за аналогічний період минулого року чистий приплив коштів за фінансовим рахунком становив 9,0 млрд. доларів США.

Недостатньо швидкий прогрес в реалізації структурних реформ і невизначеність з подальшими перспективами подолання епідемії COVID-19 в Україні визначають мізерні обсяги іноземних інвестицій в економіку та не дозволяють повною мірою розкрити виробничий потенціал української економіки», – зазначив Данилишин.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося, що Україна зможе залучити від $20 до $50 млрд інвестицій з кількох країн.