друкувати


Найактуальніша аграрна проблема 2020 року — нерозуміння владою соціально-економічного розвитку галузі

28 січня 2021, 07:00

Найактуальніша проблема 2020 року — чітко виражена відсутність у багатьох представників влади сформованого розуміння щодо важливості ухвалення тих чи інших дійсно важливих державницьких рішень. Таку думку AgroPolit.com висловив кандидат економічних наук, експерт з питань агропромислового розвитку Павло Мороз.

«Якщо конкретно поглянути на агропромисловий комплекс України (а це 13% валової доданої вартості держави, 2-ге місце у товарній структурі експорту), то наразі на загальнодержавному рівні декларується необхідність підвищення продуктивності праці в галузі АПК, нарощування обсягів переробки сільськогосподарської продукції, збільшення виробництва товарів з високою доданою вартістю тощо. Однак механізмів реалізації названих цілей, яка б проходила «червоною ниткою» в процесі законодавчих змін, не простежується. Більше того, «якісні» агровиробники стають поганцями у медіапросторі, а ті, хто за фактом реалізують низькоякісну продукцію, систематично не платять податки, платять зарплату в конвертах — вміло переконують всіх, що потребують розуміння та підтримки держави. Це стає наслідком розбалансування політичних процесів, нерозуміння сутності необхідних реальних змін законодавства, а значить – неможливість досягнення усталених засад соціально-економічного розвитку в середньостроковій перспективі», – сказав Павло Мороз.

За його словами, офіційна статистика свідчить про те, що 79% с/г земель перебуває у користуванні підприємств та фермерів, у яких земельний банк не перевищує 10 тис. га.

Окрім очевидної відсутності координації різних відомств у напрацюванні важливих державних документів, серед тексту таких документів вбачаємо твердження, які суперечать реальному стану речей. Тобто проблема в маніпулюванні інтересами людей, переважанні популістських настроїв, відсутності раціональності в моделюванні державної аграрної політики, – додав Павло Мороз.

Нагадаємо, Державною підтримкою АПК у 2020 році скористалися понад 36 тис. суб'єктів. Озвучено тенденції ринку праці в агросеткорі та зарплати за 2020 рік. 

Made with Flourish