друкувати


АПК потрібно виходити на нові ринки і змінювати застарілі стандарти економічної безпеки

23 січня 2021, 06:00

За даними «Світового Банку», ціни на основні сировинні та с/г товари в 2021 році помірно зростатимуть. Цим потрібно вчасно користуватись, тому Україні потрібно виходити на нові ринки і змінювати застарілі стандарти економічної безпеки. Про це у коментарі AgroPoilit.com сказав екскерівник Держрезерву Ярослав Погорілий.

«З якими гаслами люди виходять на вулицю: нам вже не потрібно допомагати — просто не заважайте. На тлі пандемії і загального страху перед вірусом уряди легітимізували своє втручання в економіку, держава посилила регулювання і навіть встановила контроль над деякими секторами економіки. Як показують дослідження, економічне зростання сповільнюється в країнах з високою часткою державних витрат щодо ВВП, особливо це стосується тих країн, де держава є неефективною і корумпованою. Світовий і український ринок вже адаптувався до життя в умовах пандемії, а в нас постійні зміни урядів і очільників в державному секторі, і ніхто не розуміє, куди рухатись і що з ним буде завтра», — розповів Погорілий.

Екскерівник Держрезерву, відзначив, що Україна — експортноорієнтована держава (40% від ВВП, а майже половину від цієї частки складає продукція АПК).

Нагадаємо, уряду порадили як утримати ціни на продукти через подорожчання зернових. В Україні спрогнозували суттєве зростання цін на зернові на початку 2021 року. Меч над Держрезервом України: як довго проіснує державна компанія?