друкувати


Банківська реформа: збільшення ефективності механізмів врегулювання боргів та посилення захисту прав кредиторів

21 січня 2021, 06:00

Дві основні реформи банківського сектору на 2021 рік — збільшення ефективності механізмів врегулювання боргів та посилення захисту прав кредиторів. Про це сказала виконавча директорка НАБУ Олена Коробкова в коментарі для AgroPoilt.com.

«Ми маємо справу з одним глобальним викликом — пандемією COVID-19. У її контексті говорити про одну конкретну проблему не доводиться. Світова пандемія спричиняє довгий ланцюг безпосередніх проблем та відкладених наслідків, символічно об’єднаних словом «коронакриза». В першу чергу, вона поставила перед банками питання організації роботи в умовах жорсткого карантину та обмежень щодо руху транспорту. Йдеться навіть не стільки про безпосередній контакт з клієнтами, скільки про організацію внутрішніх процесів. Банки мали швидко перевести значну частину персоналу на віддалену роботу із дотриманням вимог до інформаційної безпеки. До честі банків, з цією проблемою вони впорались оперативно — процеси перебудови в цілому було завершено протягом перших тижнів весняного карантину, при цьому обійшлося без перебоїв в обслуговуванні клієнтів», — сказала Олена Коробкова.

За її словами, інший відчутний наслідок пандемії та карантину — масова реструктуризація банками кредитів та прискорення формування резервів.

Це вже позначилось у балансах банків у вигляді зменшення прибутковості порівняно з рекордними показниками минулого року. Поступове відновлення економіки, ознаки якого ми вже бачимо сьогодні, дозволить уникнути значного погіршення якості реструктуризованих портфелів. Але певна їх частка все ж таки може поповнити статистику НБУ щодо непрацюючих кредитів. Для деяких банків це може призвести до необхідності поповнення капіталу. Разом з тим «заливання» новим капіталом втрат від неповернення кредитів покращує баланси, але не є системним рішенням проблеми. У довгостроковій перспективі такі рішення спонукають банки до надмірної обережності у кредитуванні, що ми і спостерігаємо сьогодні, — додала вона.

Нагадаємо, іпотечний банк розвитку аграрного виробництва та сільських територій залучить в АПК не менше ніж $20 млрд — заява. В Україні ліквідують зерновий Гарантійний фонд. Проблемою 2020 року для експортерів стали експортні обмеження і труднощі з транзитом, викликані коронавірусною пандемією.