друкувати


Локальний аграрний ринок повинен отримувати зиск від тренду зміни цін на зернові

18 січня 2021, 07:00

Локальний ринок потребує ефективні та прості опціональні інструменти захисту від цінових ризиків на зернові з можливістю не тільки захищати певний рівень ціни, але й отримувати зиск від тренду її зміни. Таку думку висловила засновник Trend&Hedge Club Катерина Конащук у коментарі AgroPolit.com.

За словами засновника Trend&Hedge Club, проблемою 2020-го року стала суттєва різниця цін на основні культури у порівнянні форвард-спот, спричинена підвищенням попиту зі боку покупців (не без впливу панічної атаки через ковід) та зменшенням пропозиції виробників.

«Особливо боляче українським аграріям було виконувати форвардні контракти з пізніх культур — кукурудзи та соняшнику, де у 2020 можна констатувати суттєве падіння врожайності окремих регіонів. Втім, реальна кількість дефолтів виявилась значно меншою, ніж оцінювалось на початку – в середині осені. Природній відбір на ринку триває — ринок залишать найслабші», — наголосила Катерина Конащук.

Катерина Конащук додає, що локальний ринок потребує ефективних та простих опціональних інструментів захисту від цінових ризиків з можливістю не тільки захищати певний рівень ціни, але й отримувати зиск від тренду її зміни (як на зростання, так і на зниження). 

І традиційно рушійною силою змін має бути підвищення обізнаності всіх, хто має позицію до продажу чи купівлі коммодітіз, — щодо основ ціноутворення, макро- та фундаментального аналізу ринку, стратегій хеджування тощо. Знання — це сила! — сказала вона.

Нагадаємо, уряд підтримав національних виробників галузі виноградарства та виноробства. Озвучено вартість страхування зернових для аграріїв на рік.