друкувати


Закупівельні ціни на кукурузу в Україні виросли до рекордного рівня

14 січня 2021, 18:00

Погіршення світового балансу кукурудзи в січневому звіті Міністерства сільського господарства США (USDA) призвело до зростання біржових котирувань. Слідом за світовими ціни на кукурудзу в Україні зросли на 10-15 $/т до рекордних 245-250 $/т або 8150-8250 грн/т для поставок в порт. Про це  повідомляє GrainTrade.

Березневі ф'ючерси на біржі в Чикаго 13 січня о протягом сесії виросли до 212 $ / т, але потім опустилися до 206,8 $ / т, продемонструвавши денне зростання на рівні 1,5%. Крім січневого балансу USDA ринок підтримали оновлені оцінки виробництва в Бразилії.

Експерти Conab знизили прогноз виробництва кукурудзи в Бразилії в 2020/21 МР на 0,3 млн т до 102,3 млн т, тоді як в останньому звіті USDA його оцінили в 109 млн т.

Прогноз виробництва сої Conab знизило на 0,75 млн т до 133,7 млн ​​т, що майже відповідає оцінкам USDA. Затримка сівби сої, на думку експертів Conab, відстрочить посів кукурудзи другого врожаю, що призведе до скорочення її врожаю, і, відповідно, експорту.

Оцінки врожаю кукурудзи в Південній Америці будуть визначальними факторами впливу на ціни в березні і квітні.

Проблеми з експортом з Аргентини на тлі можливого скорочення поставок кукурудзи з США активізували попит на українську кукурудзу, в результаті чого ціни пропозицій в Україні зросли до 260-265 $/т FOB у порівнянні з 235-245 $/т FOB тиждень тому», –  відзначають експерти.

Зростанню ціни сприяють наміри Мінсільгоспу Росії ввести з 15 березня експортне мито на кукурудзу 25 €/т і на ячмінь  –  10 €/т.

Росія експортує близько 4 млн т кукурудзи, і підвищення ціни на неї посилить попит на українську кукурудзу з боку традиційних російських покупців – Туреччини і Єгипту. Зростання цін на кукурудзу активізує продажі з боку українських виробників, особливо на тлі подорожчання мінеральних добрив внаслідок зростання ціни на газ», –  прогнозують аналітики.

Нагадаємо, що дефіцит кукурудзи на внутрішньому ринку призведе до катастрофічних наслідків для всіх галузей тваринництва з усіма негативними соціальними наслідками.