друкувати


Уряду запропонували прийняти закон про внутрішню торгівлю

15 січня 2021, 08:10

Стримати в подальшому зростання цін на яйця та на інші види харчів допоможе прийняття урядом ряду кроків, починаючи з діяльності АМКУ і закінчуючи прийняттям закону про внутрішнюю торгівлю. Таку думку висловила головний редактор AgroPolit.com  Наталія Білоусова в ефірі телеканалу OdesaLive, коментуючи питання здорожчання в Україні курячих яєць та харчів.

Зокрема, вона уточнила чи є на внутрішньому ринку в Україні монополія на виробництво яєць.
«ТОП-3 виробника яєць за 2020 рік виглядають виглядають так: 25% ринку – «Авангард», 20% –  «Овостар», 12% –  «Інтер-бізнес.

«Сумарно три найбільші компанії формували близько 57% ринку. Тобто конкуренція на ринку є», – каже головний редактор  AgroPolit.com Наталія Білоусова та нагадала внутрішню структуру ринку яєць.

А от питання у ціноутворенні торговельними мережами, стверджує вона, і вони будуть доки парламент не прийме закон про внутрішню торгівлю.

«Керівник однієї з компанії, яка виробляє яйце, нещодавно озвучив: собівартість виробництва 10 яєць в їх компанії складає 22 грн. А продається у мережі цей же десяток за 30 грн. Це означає, що по дорозі від виробника до полиці з’явилися 8 грн. От функція Антимонопольного комітету наразі запитати у виробників собівартість їхнього яйця, співставити з кінцевими цінами у маркетах і подивитися – чи є там накрутка в ціні», – називає вона один з першочергових кроків, які би мала вчинити держава через свої інституції для контролю за стабільністю цінами.

Другий крок , на думку Білоусової, міститься у законодавчій площині.

«Потрібно терміново прийняти закон про внутрішню торгівлю. Це законопроект, який для всіх цивілізованих країн, який визначає чітко для кожної торгівельної мережі (велика, середня, мала) рівень рентабельності, вартість входу, щоб скасувати так звані «вхідні білети на полицю» для виробників. Це посилить конкуренцію… Немає закону – немає нормального контролю. Хто що хоче, той і робить», – пояснює вона.

Нагадаємо, що раніше було озвучено три причини різкого подорожчання яєць в Україні.