друкувати


У ДПЗКУ розповіли чи була затримка із подачею апеляції по судовому рішенню GAFTA – офіційно

14 січня 2021, 16:30

У ДПЗКУ прокоментували інформацію про те, що Україна ледь не зірвала оскарження рішення суду GAFTA  у справі про виплату ДПЗКУ $62 млн. Нагадаємо, що за даними джерела AgroPolit.com, в кінці грудня 2020 року відбувалася затримка з подачею цього оскарження. Більше про це можете почитати за посиланням.

AgroPolit.com звернувся до в.о. голови правління ДПЗКУ Андрія Власенко із проханням прокоментувати цю ситуацію і відповісти на кілька запитань.

Подаємо повністю відповідь прес-служби ДПЗКУ без змін:

 1. Чи правда те, що Україна в кінці грудня 2020 року подала апеляцію щодо рішення суду GAFTA  у справі про виплату ДПЗКУ $62 млн за однією з умов китайського контракту про сплату так званих $5 за тонну?

ДПЗКУ: В 2018 році ССЕС подано на розгляд в арбітраж Gafta позов до АТ «ДПЗКУ» про стягнення на користь ССЕС відшкодувань за Генеральним договором та додатковими угодами за період 2014 — 2017 років. Рішення по даній справі направлено сторонам 24.11.2020 року, та надано можливість сторонам виправити можливі помилки. Остаточне рішення по даній справі Gafta складено та видано сторонам 29.12.2020 року. Згідно процедури оскарження рішення, за нормами арбітражних правил, строк на подачу нотіса (наміру про подачу апеляції на рішення) становить 30 днів з моменту винесення рішення. Намір про оскарження рішення (нотіс по даній справі) ДПЗКУ подало 22.12.2020 р. (в межах процесуальних строків). Після подачі нотіса, Gafta на свій розсуд встановлює строк для подачі апеляції сторонам. Станом на 14.01.2021 р. строк подачі апеляції Gafta не встановлено. Як правило цей строк становить до 3 місяців, з моменту подачі нотіса стороною. А отже, жодної затримки зі сторони ДПЗКУ щодо оскарження винесеного рішення не було. Представники ДПЗКУ діють згідно встановлених арбітражних правил.

2. Коли ДПЗКУ отримало рішення  GAFTA  у цій справі – уточніть будь ласка конкретну дату і місяць будь ласка?

ДПЗКУ: Остаточне рішення по даній справі GAFTA сформовано та видано сторонам 29.12.2020.

3. Чи правда, що при подачі цієї апеляції виникла затримка? Якщо так, то з чим вона була пов’язана?

ДПЗКУ: Ні, затримки не було, ДПЗКУ діють згідно встановлених процедур, в межах процесуальних строків.

4. Чи правда, що були проблеми з оплатою послуг юридичної компанії, яка займалася веденням цієї справи у GAFTA і мала подавати від імені України це оскарження?

ДПЗКУ: Між юридичною компанією- представником ДПЗКУ в GAFTA укладено договір про надання юридичних послуг. Питання щодо вартості послуг та порядку оплати становлять комерційну таємницю.

5. Хто був відповідальний зі сторони ДПЗКУ за подачу цього оскарження?

ДПЗКУ: Зі сторони ДПЗКУ за подачу цього оскарження відповідальними є юридичний департамент.

 Також просимо зазначити, що будь – яка недостовірна та неперевірена інформація, опублікована у ЗМІ шкодить діловій репутації  та позиції АТ «ДПЗКУ» у арбітражі.

Нагадаємо, що ДПЗКУ в березні 2020 року програла судовий спір у 4 млн доларів китайської компанії ССЕС в міжнародному арбітражному суді при GAFTA. У травні 2020 року з'явилася інформація, що ДПЗКУ отримало майже 2 млрд грн збитків у 2019 році. У МЕРТі триває дискусія віддавати чи ні на приватизацію компанію.

Нещодавно у держкомпанії відбулися кадрові ротації: змінився т.в.о компанії – на заміну Василю Коваленку прийшов екс-депутат облради від «Батьківщини» Андрій Власенко.