друкувати


Уряду порадили як утримати ціни на продукти через подорожчання зернових

14 січня 2021, 10:00

Зростання ціни на зернові буде спостерігатися в Україні у січні-лютому, і воно буде суттєвиме після виходу Китаю на ринок. Про це в інтерв’ю АgroРolit.com заявив засновник агрохолдингу Ukrlandfarming Олег Бахматюк.

«Україна отримала історичний урожай, при тому що попит зростає, в першу чергу, з Китаю і далі зростатиме. Китай ніколи не оголошує свої наміри. Будь-яке оголошення намірів серйозно впливає на ціну. Через знецінення долара, що прогнозують всі провідні інвестиційні економічні аналітики, дорожачатиме у світі сировина. Маємо до цього приготуватися і думати, як з отримати вигоди, а не негативи», – сказав він.

Я думаю, що кукурудза ще буде достатньо дорожчати.

«І тут ключова позиція Китаю. Аналогічно — він поповнюватиме і держрезерви з сої. Але це будуть суттєві об'єми, це всі прекрасно розуміють. Плюс в них велетенські запаси долара, який буде знецінюватися в наступні 3-4 роки. Вони захочуть цей долар отоварити в сировину і поставити на склад кукурудзу, пшеницю, сою — і це буде впливати на світовий ринки наступних мінімум 2 роки. Треба застосувати принцип айкідо — силу противника на свою користь», – вважає Бахматюк.

За його словами, на внутрішньому ринку України є як споживачі комбікормів, так і продавці кукурудзи, пшениці та інших зернових. Урегулювати цей двосторонній процес регуляторними методами неможливо без зловживань.

Тобто повинні бути механізми, які б передбачили компенсатори для тваринників. Адже вони найбільше постраждають від зростання цін. За таких умов фактично зникне виробництво молока, ВРХ. Негатив буде на виробництві м’яса курки, свинини, яйця. В кінці все це відчує і споживач. На мій погляд, уряд не має використовувати регуляторні методи. Це не зможе нас відсторонити від ринкової ціни в світі. Може бути більше домовленість між урядом і виробниками для збереження зернового балансу на внутрішньому ринку. Тому уряду треба вирішити локальне питання і уникнути дефіциту зернових певних груп, надавати допомогу виробникам свинини, курятини, ВРХ, молока, для закупівлі достатнього рівня сировини для кормової бази для насищення їхньою продукцією внутрішнього ринку. З іншого боку — стимулювати інтерес інвесторів до входження в Україну в агросектор. Не дуже дефіциту, а зростання ціни», – наголосив Бахматюк.

Він додав, що Україні треба подумати, як захистити своє населення.

Якщо ти отримаєш більшу валютну виручку, то зможеш знизити валютні ризики і знецінення. Треба продавати кукурудзу, олію соняшникову за вищою ціною, отримувати більшу валютну виручку. Держава має дати кредити виробникам для закупівлі достатньої кормової бази на рік. Наприклад. Зараз стоїть питання, як прокредитувати виробника. Таким чином, ти: а) згладжуєш ціну продукції, б) підтримуєш свого виробника. Це механізм не дотацій, а кредитування виробника. А обмежувати експорт — це ні до чого доброго не призведе, крім того що Україну просто забанять і у ВТО, і всюди, і відсудять це все діло, і ще не отримаємо валютну виручку, і будуть шукати обхідні шляхи, щоб це діло обійти, та й все», – вважає експерт.

Нагадаємо, що вартість української пшениці на експортному ринку в січні поточного року перевищила шестирічний максимум.