друкувати


ДПЗКУ чекає дефолт в 2021 році через китайський кредит – деталі

14 січня 2021, 14:00

До кінця наступного тижня ДПЗКУ має сплатити китайській стороні кошти в сумі $101 млн за виділений раніше Китаєм кредит (тіло та відсотки), що є першим з двох обов’язкових платежів державним трейдером  за цією угодою на 2021 рік. Про це повідомило джерело AgroPolit.com на ринку.

За словами нашого співрозмовника, проплата по китайському кредиту у 2021 році має відбуватися в два етапи.

Перший етап  – від України має надійти оплата китайській стороні до 21 січня 2021 року у сумі $75 млн та ще $ 26 млн – відсотки за користування цим кредитом.

Другий – до 21липня 2021року: $75 млн  – тіло кредиту та ще $ 22 млн – відсотки;

Тож уже до кінця наступного тижня ДПЗКУ має віддати китайській стороні $101 млн тіла китайського кредиту з відсотками за його обслуговування, каже наш співрозмовник.

Після виплати цих двох траншів є велика ймовірність, що грошей рахунка ДПЗКУ може не лишитися. А далі ви ж розумієте що: немає грошей — доведеться розпаковувати  уряду $1 млрд держгарантій для китайців. Дефолт ДПЗКУ по курсу», — каже джерело. 

Наразі невідома ніяка офіційна позиція уряду та ДПЗКУ про те відбулися чи ні перемовини української з китайською стороною. За нашими даними, офіційних перемовин чи комунікації з китайською стороною і досі не відбулося.

AgroPolit.com надіслав офіційний запит у ДПЗКУ і готовий подати відповідь компанії.

Нагадаємо, що наразі відкритим наразі є питання про фінансовий стан ДПЗКУ. У травні 2020 року з’явилася інформація, що ДПЗКУ отримало майже 2 млрд грн збитків у 2019 році. Наразі у МЕРТі триває дискусія віддавати чи ні на приватизацію компанію.

Раніше  зявилася інформація про те, що Україна ледь не пропустила терміни оскарження рішення GAFTA по виплаті ДПЗКУ $ 62 млн Китаю.  

Наприкніці 2020 року у держкомпанії відбулися кадрові ротації: змінився т.в.о компанії – на заміну Василю Коваленку прийшов екс-депутат облради від «Батьківщини» Андрій Власенко.