друкувати


Тваринники заявили про катастрофічний стан галузі через дефіцит кукурудзи

13 січня 2021, 15:00

Дефіцит кукурудзи на внутрішньому ринку призведе до катастрофічних наслідків для всіх галузей тваринництва з усіма негативними соціальними наслідками. Про це повідомили Асоціація «Союз птахівників України», Асоціація «Cвинарі України», Корпорація «Тваринпром» та Асоціація «Союз кормовиробників України» у відкритому листі до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, який є у розпорядженні Agropolit.com.

Аграрії повідомляють, що відновити втрачені позиції в тваринництві Україна зможе не раніше ніж за 1,5-2 роки за умови  сприятливих економічних умов, а на відновлення експортних показників знадобиться ще більше часу.

«Несприятливі погодні умови цього року спричинили суттєве скорочення врожаю зернових та олійних культур не лише в Україні, а й в інших основних світових країнах-виробниках. Це призвело до росту цін на зазначені культури на 75-80% та відповідно вартості готового комбікорму для свиней та птиці на 45-50%», — йдеться у повідомленні.

Зазазначається, що зростання вартості комбікормів, які в структурі собівартості продукції тваринництва у середньому займають 65-70%, призвело до відповідного росту витрат на виробництво продукції. З жовтня минулого року виробництво м’яса птиці та харчових яєць є збитковим, рентабельність м’яса птиці становить — -10-15%, яєць — -12-16%, а малоземельні та безземельні господарства працюють не рентабельно і собівартість свинини складає мінус 10%.

Наслідком цього вже стало позапланове скорочення поголів’я птиці протягом IV кварталу на 10% та його подальше зниження разом із поголів’ям свиней вже на початку цього року», — повідомляють асоціації.

Таким чином тваринники просять Кабмін вжити ряд заходів з державного регулювання на ринку кукурудзи, аби уникнути дефіциту останньої на внутрішньому рикну.  

Нагадаємо, з подібною вимогою аграрні асоціації зверталися до уряду й в грудні, але було проігноровані. 

Детальніше читайте у матеріалі - Уряд просять ввести державне регулювання на кукурудзу – відкритий лист уряду та РНБО від трьох асоціацій тваринників.

Повідомлялося, секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський заявив, що Мінагрополітики має направити частину державної підтримки АПК у 2021 році на програми тваринництва, аби зупинити галопуюче зростання збитковості галузі.