друкувати


У Мін'юсті повідомили, як уберегти земельну ділянку від «реєстраційного» рейдерства

12 січня 2021, 13:30

Щоб уникнути «реєстраційного» рейдерства, у першу чергу слід потурбуватися про належне оформлення документів, що посвідчують право власності, присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці і внесення відповідних відомостей до ДРП. Про це повідомив керівник Офісу протидії рейдерству Міністерства юстиції України Віктор Дубовик, йдеться у матеріалі AgroPolit.com.

Він додав, якщо речове право зафіксовано лише на паперових носіях, скажімо, на руках є державний акт на землю старого зразка і коректні відомості про земельну ділянку досі не відображені у Державному земельному кадастрі, спершу варто подбати про присвоєння ділянці кадастрового номеру, а потім — внести відомості про речові права до ДРП.

«Оцифрування» таких документів не лише захистить власника земельних соток чи гектарів від незаконних майнових оборудок, а й суттєво спростить проведення будь-яких юридичних операцій (відчуження, оренда, суперфіцій тощо) із землею», — повідомив урядовець.

Якщо йдеться про превентивні заходи для бізнесу, то з метою захисту юридичної особи від будь-яких незаконних посягань варто передбачити в статуті низку запобіжників, які мінімізують ризики атаки. Для підприємств, які працюють в аграрній сфері і мають великий земельний банк, необхідно встановити статутні обмеження для представницьких функцій керівника і внести відповідні відомості до ЄДР. Наприклад, передбачити обмеження для директора на розірвання договорів оренди земельних ділянок. Не зайвим буде прописати в статуті умову про необхідність нотаріального посвідчення договорів оренди земельних ділянок. Нотаріальне посвідчення — це додаткова гарантія безпеки правочину.

Ну і, звісно, ніхто не скасовував правила «поінформований — значить озброєний», тому власникам землі раджу скористатися послугами новітніх моніторингових сервісів, які дозволяють отримати миттєві повідомлення про зміну статусу об'єкта нерухомого майна у ДРП.

Детальніше читайте за посиланням.

Нагадаємо, у Мін'юсті озвучили три основні схеми аграрного рейдерства.