друкувати


Кабмін передав ДП «Інститут охорони ґрунтів України» до сфери управління Держгеокадастру

12 січня 2021, 07:30

Кабінет Міністрів передав ДП «Інститут охорони ґрунтів України» до сфери управління Держгеокадастру. Про це на сторінці у Facebook повідомив міністр аграрної політики Роман Лещенко.

Він зазначив, що таке рішення уряду дозволить більш якісно здійснювати нагляд за станом родючості ґрунтів в нашій державі. А головне, зробити унікальні дані, якими володіє «Інститут охорони ґрунтів України», повністю публічними та відкритими.

«Раніше це держпідприємство підпорядковувалось Мінекономіки. Хоча, згідно з Положенням про Держгеокадастр, саме до його завдань належить нагляд та контроль родючості. А також контроль за додержанням законодавства про охорону земель як органами місцевого самоврядування, так і бізнесом. Відтепер Держгеокадастр отримає реальні інструменти для цього», — написав Роман Лещенко.

Він додав, що «Інститут охорони ґрунтів України» — це унікальне підприємство, яке володіє даними про стан ґрунтів України. Наразі вже проведена паспортизація 19,8 млн га земель сільськогосподарського призначення. В перспективі паспорти матимуть всі земельні ділянки в Україні.

А дані про стан ґрунтів будуть внесені до бази Державного земельного кадастру, яка буде оприлюднена з просторовою прив'язкою до об'єкта. Її перенесення на публічну кадастрову карту дозволить всій країні побачити зміни показників родючості ґрунтів та реальний стан земель в нашій країні. Для держави це дозволить більш ефективно здійснювати контроль за охороною земель. Адже відкритість – найбільш дієвий інструмент проти корупції та безвідповідального використання земель. Вітаю Держгеокадастр із цим важливим етапом в роботі», — підсумував чиновник.

Нагадаємо, у  Держгеокадастрі пропонують здавати в оренду землі, які перебувають у користуванні інших відомств.