друкувати


В Україні спрогнозували суттєве зростання цін на зернові на початку 2021 року

11 січня 2021, 11:30

Зростання цін на зернові буде спостерігатися у січні-лютому, і воно буде суттєве після виходу Китаю на ринок. Про це повідомив засновник агрохолдингу Ukrlandfarming Олег Бахматюк, йдеться у матеріалі AgroPolit.com.

Він зазначив, що Україна отримала історичний урожай, при тому що попит зростає, в першу чергу, з Китаю і далі зростатиме. Китай ніколи не оголошує свої наміри. Будь-яке оголошення намірів серйозно впливає на ціну. Через знецінення долара, що прогнозують всі провідні інвестиційні економічні аналітики, дорожачатиме у світі сировина. 

«Я думаю, що кукурудза ще буде достатньо дорожчати. І тут ключова позиція Китаю. Аналогічно — він поповнюватиме і держрезерви з сої. Але це будуть суттєві об'єми, це всі прекрасно розуміють. Плюс в них велетенські запаси долара, який буде знецінюватися в наступні 3-4 роки. Вони захочуть цей долар отоварити в сировину і поставити на склад кукурудзу, пшеницю, сою — і це буде впливати на світовий ринки наступних мінімум 2 роки. Треба застосувати принцип айкідо — силу противника на свою користь», — повідомив Олег Бахматюк.

Він додав, що на внутрішньому ринку України є як споживачі комбікормів, так і продавці кукурудзи, пшениці та інших зернових. Урегулювати цей двосторонній процес регуляторними методами неможливо без зловживань. Тобто повинні бути механізми, які б передбачили компенсатори для тваринників. Адже вони найбільше постраждають від зростання цін. За таких умов фактично зникне виробництво молока, ВРХ. Негатив буде на виробництві м’яса курки, свинини, яйця. В кінці все це відчує і споживач.

На мій погляд, уряд не має використовувати регуляторні методи. Це не зможе нас відсторонити від ринкової ціни в світі. Може бути більше домовленість між урядом і виробниками для збереження зернового балансу на внутрішньому ринку. Тому уряду треба вирішити локальне питання і уникнути дефіциту зернових певних груп, надавати допомогу виробникам свинини, курятини, ВРХ, молока, для закупівлі достатнього рівня сировини для кормової бази для насищення їхньою продукцією внутрішнього ринку. З іншого боку — стимулювати інтерес інвесторів до входження в Україну в агросектор. Не дуже дефіциту, а зростання ціни», — додав Олег Бахматюк.

Детальніше читайте за посиланням.

Нагадаємо, озвучено прогноз виробництва пшениці на 2021 рік.