друкувати


Аграрії вимагають від уряду спростити порядок ведення та форми виробничого обліку вин

10 січня 2021, 09:00

ГС «Укрсадвинпром» звернулась до народних депутатів з проханням скасувати діючий при Мінагро порядок ведення та форми виробничого обліку вин, технологічну документацію і нормативні документи на виробництво вин. Про повідомив голова Громадської спілки «Асоціація садівників, виноградарів та виноробів України» Володимир Печко, йдеться у матеріалі AgroPolit.com.

Він повідомив, що виноробну галузь України 2020 рік ошелешив глобальним напливом імпортної виноробної продукції, яка збільшилася в порівнянні з 2019 роком на 30-40%, в тому числі дешеве вино з європейських країн, ціна на яке становить 56 грн за пляшку вина на українських полицях.

Враховуючи собівартість на сировину в Україні, наші виробники не можуть бути конкурентоспроможними на власному ринку. Незважаючи на виробництво якісної вітчизняної виноробної продукції, продажі українського вина значно знизились.

Виходом з цієї ситуації для галузі виноробства з боку держави є проведення правильної політики, у тому числі дотаційної, так як це відбувається у найбільших виноробних країнах світу, якою також, безперечно, є і Україна, та захист вітчизняних виноробних підприємств шляхом надання можливості працювати в рівних умовах зі світовими виноробними підприємствами», — зазначив експерт.

Він повідомив, що наразі виноробна галузь України залишається сильно зарегульованою. Провідні виробники виноробної продукції стурбовані ситуацією щодо неоднозначного розуміння норм Закону України «Про виноград та виноградне вино» (далі — Закон) — останніми змінами до ст.5 Закону дозволено нові марки виноробної продукції затверджувати керівникам суб’єкта господарювання на підставі висновку Центральної галузевої дегустаційної комісії виноробної промисловості та/або дегустаційної комісії профільної наукової установи, та/або дегустаційної комісії галузевої громадської спілки.

Разом з цим у параграфі 4 ст.4 Закону міститься наступна вимога: «Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, політики у сфері сільського господарства, затверджує порядок ведення та форми виробничого обліку вин, технологічну документацію і нормативні документи на виробництво вин…», що зводить нанівець принцип дерегуляції, закладений у попередній статті цього ж Закону і змушує керівника суб’єкта господарювання при виробництві нових марок вин постійно звертатися до профільного міністерства і проходити багатоступеневу відповідну бюрократичну процедуру їх затвердження. 

Детальніше читайте за посиланням.

Нагадаємо, виноградарі Одещини потребують державної підтримки.