друкувати


Через локдаун постали проблеми з прямою взаємодію аграріїв з постачальниками матеріально-технічних ресурсів та фінансовими установами

7 січня 2021, 11:54

Через локдаун постали проблеми з прямою взаємодію аграріїв з постачальниками матеріально-технічних ресурсів та фінансовими установами. Про це у коментарі для AgroPolit.com розповіла заступниця голови правління з AgFoodTech Української асоціації фінтех та інноваційних компаній Інна Мєтєлєва.

За її словами, 2020 рік відбувся в умовах обмежень COVID19 і висвітлив проблеми прямого доступу фермерів та виробників агропродукції до кінцевих споживачів. Виробники овочевої продукції на початку сезону зазнали серйозних збитків через закриття ринків і HoReCa. Окрім того, через локдаун постали проблеми з прямою взаємодію аграріїв з постачальниками матеріально-технічних ресурсів, фінансовими установами і традиційними офлайн сервісами. Складні погодні умови, а саме засуха, принесла значні втрати урожаю і збитки для агровиробників і показали, що як такі відсутні звичні для західних фермерів інструменти страхування ризиків в агросекторі та бюджетні програми компенсації збитків. Особливо незахищеними в цих умовах стали малі агровиробники і фермери. 

Саме тому у 2020 році швидкими темпами розвивався і буде активно розвиватися у 2021 році напрямок інноваційних рішень, збільшився обсяг ринку AgFoodTech, кількості стартапів та компаній, які є їх розробниками або представниками в Україні, від безпосереднього розвитку диджитальних систем управління аграрними підприємствами, логістикою, систем точного землеробства до маркетплейсів насіння, добрив, насіння, техніки, готової продукції, сервіси доставки їжі, пришвидшення та спрощення доступу до фінансових сервісів для всіх учасників ринку, онлайн платформ проведення виставок та торгових місій, освіти та дорадництва. Цей сегмент ринку в Україні розвивався і розвивається за рахунок приватних інвестицій, окремі проєкти за підтримки міжнародних донорів, кредитування інновацій та бюджетні програми за цим напрямом не передбачені (окрім Українського фонду стартапів). Розвивається не так швидко, як в розвинутих країнах з причини недостатності інвестицій в цей напрямок. Політичні баталії, економічна нестабільність та непередбачуваність не стимулюють прихід іноземних інвестицій в Україну. Разом з тим, цей напрям має значну ємність і потенціал не лише в Україні, а і в експорті наших технологічних рішень, і у 2020 вже маємо успішні приклади", — повідомила Мєтєлєва.

Детальніше про це читайте у матеріалі: Головні виклики АПК у 2021 році: ринок землі, посуха, зрошення, експорт, фермерство, елеватори, зовнішні ринки, додана вартість, форварди, залізниця, кредитування