друкувати


Державний земельний кадастр та інші види природоресурсних кадастрів, а також будівний кадастр продовжать самостійне існування

7 січня 2021, 07:53

Державний земельний кадастр та інші види природоресурсних кадастрів, а також будівний кадастр продовжать самостійне існування. Про це в інтерв'ю для AgroPolit.com  розповів перший заступник голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко, коментуючи інформацію про об'єднання реєстрів.

За його словами, якогось єдиного сталого бачення об'єднання різних реєстрів в один на сьогодні немає. Ідея є, але вона постійно видозмінюється. 

На сьогодні бачення таке: має бути створений адресний реєстр, але він буде працювати в складі будівельного реєстру, і Державний реєстр речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, Державний земельний кадастр та інші види природоресурсних кадастрів, а також будівний кадастр продовжать самостійне існування. Тобто станом на сьогодні вони продовжують існувати окремо і не зливаються в один, але нагальною є потреба у налагодженні інформаційної взаємодії між цими реєстрами. На мій погляд, основою для цього є земля, тому всі кадастри і реєстри, у тому числі і будівельний та адресний – повинні мати своєю основою Державний земельний кадастр. Наприклад, адресний реєстр має бути не просто табличкою з адресами, а повинен містити відомості про те, де саме розташований об'єкт, з відображенням конкретної адреси та прив’язкою до конкретної земельної ділянки",– заявив Мірошниченко.

Як пояснив Анатолій Мірошниченко, поки що йдеться не стільки про формальне об'єднання реєстрів, скільки про уніфікацію та налагодження інформаційної взаємодії. Це і зручність користування, і підвищення контролю за їх достовірністю та чимало інших функцій.

Детальніше про це читайте у матеріалі: Підвищення ролі громад у будь-яких питаннях, пов'язаних із життям ОТГ – це крок у протилежний бік від корупції