друкувати


Прийняття законопроекту 2194 про земельну децентралізацію – передумова запуску ринку землі: шість наслідків

9 січня 2021, 09:01

Прийняття законопроекту про земельну децентралізацію 2194 принесе мінімум шість позитивних наслідків для відкриття ринку землі в Україні. З такою оцінкою виступив у ексклюзивному коментарі в матеріалі AgroPolit.com керівник відділу земельних відносин ПАТ МХП, інструктор «Земельних котиків» Володимир Нагорний.

Він детальніше розповів про це: «Найактуальнішою проблемою в галузі сільськогосподарського землекористування є відсутність захисту землекористувача після відкриття ринку земель с/г призначення».

Володимир Нагорний вважає, що вирішенням цієї проблеми є прийняття якнайшвидше законопроєкту 2194.

За його словами, законопроект 2194 про земельну децентралізацію має мінімум шість важливих наслідків для відкриття ринку землі.

Володимир Нагорний назвав їх:

1. Наразі землекористувачі позбавлені першочергового права купівлі землі, яку використовують. Деталізовано порядок забезпечення переважного права на придбання землекористувачем земельної ділянки, в т.ч. І в закон про Нотаріат. Передбачено право орендаря на переуступку першочергового права викупу фізичній особі, яка має право купувати землю.

2.  Приватизація земельних ділянок, що під будівлями, або тих які використовувались на основі технічної документації. Технічна документація виготовляється без надання дозволу та подається відразу на затвердження разом із заявою про приватизацію ділянки або надання її в оренду.

3. Конкретизовано порядок набуття права власності і за набувальною давністю. Якщо особа використовувала земельну ділянку протягом 15 років, але не має прав на неї, така особа може звернутись до органів місцевого самоврядування та приватизувати таку ділянку.

4. Спрощення процедури виготовлення та погодження землевпорядної документації. Розширюється коло повноважень сертифікованих інженерів-землевпорядників.

5. Оцінювачам земель тепер не потрібно буде додатково мати сертифікат землевпорядника.

6. Також вводиться моніторинг, який здійснюватиме Держгеокадастр. Періодичність — три місяці. Включатиме узагальнені дані щодо землекористування: площі в розрізі адміністративно територіальних одиниць, власність, користування тощо. До вимог програмного забезпечення кадастру та реєстру речових прав додається вимога про технічну можливість моніторити кількість земель, що перебувають у власності та або користуванні фізичної чи юридичної особи.

В цілому законопроєкт достойний. Спрощує відносини землекористування та виготовлення землевпорядної документації, оформлення та реєстрації прав на землі. Законопроєкт 2194 слід ухвалювати», — підсумував Нагорний.
 

Однак у ВРУ цей законопроєкт не отримав достатньої кількості голосів та направлений на доопрацювання. Більше про це читайте у матеріалові «Війна за ринок землі – законопроєкт №2194 відправили на повторне друге читання».