друкувати


«Жахливі» іноземці чомусь не реалізовують схему зі зміни цільового призначення землі для її захоплення, - заява держпосадовця

6 січня 2021, 09:00

«Жахливі» іноземці чомусь не реалізовують схему зі зміни цільового призначення землі для її захоплення. Так прокоментував застереження противників законопроєкту 2194 про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, перший заступник голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко в інтерв'ю для AgroPolit.com.

«Перш за все, я хотів би звернути увагу на той факт, що і зараз можна змінювати цільове призначення приватної земельної ділянки. Але є низка обмежень можливості такої зміни: законодавчі, планувальні, економічні. І чомусь масово це не відбувається. Чомусь «жахливі» іноземці не реалізовують цю схему. Видно, що причин для цього чимало, але відповідь може звучати і так: результат не вартий витрачених зусиль», — заявив Анатолій Мірошніченко.

За його слвами, це не єдина причина.

Норму про недопуск іноземців на український ринок землі можна розглядатияк заборону іноземцям інвестувати в українську економіку. Що стосується прикладів з історією різних країн та участі іноземців у ринку землі, там є як негативні приклади, так і позитивні. Звичайно, треба дивитися на причинно-наслідкові зв'язки. Я вважаю, що в нашому випадку треба дивитися на близьке зарубіжжя. Україна прагне до Європейського Союзу, а одним із стовпів ЄС є так званий принцип вільного руху капіталу, що передбачає можливість вільного інвестування в нерухомість. І це стосується не тільки громадян ЄС, а й представників третіх країн», — впевнений Мірошниченко.

Детальніше про це читайте у матеріалі: Анатолій Мірошниченко: Підвищення ролі громад у будь-яких питаннях, пов'язаних із життям ОТГ – це крок у протилежний бік від корупції