друкувати


Державна скарбниця протягом 25 років недоотримувала щорічно близько 1,5 млрд грн

6 січня 2021, 08:03

Державна скарбниця протягом 25 років недоотримувала щорічно близько 1,5 млрд грн. З такою заявою у блозі на AgroPolit.com виступив радник міністра МВС, народний депутат VII скликання, кандидат історичних наук Михайло Апостол.

За його словами, ціна питання – 400 тис. га землі сільськогосподарського призначення. Якщо перевести це у фінанси, то місцева і державна казна протягом уже 25 років недоотримувала щорічно близько 1,5 млрд грн. Помножте це на 25 років з початку розпаювання земель с/г призначення – і ви отримаєте 37,5 млрд грн.

Нагадаю, що в серпні 1995 року Указом Президента України Леоніда Кучми розпочато розпаювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і кооперативам, у тому числі створеним на базі радгоспів. Таким чином, було розпайовано майже 28 млн га між 6,9 колишніх працівників колгоспів і частини радгоспів. Але з різних причин майже 100 тисяч майбутніх власників не отримали сертифікатів на право мати у власності свою частку землі (був такий термін «право мати право»). До цього часу так ніхто і не з’ясував, чому не знайшлося власника і хто користується цією «нічиєю» землею», – заявив Апостол.

Детальніше про це читайте у материалі: Ціна 400 тис. га зниклої української землі — 37,5 млрд грн за 25 років