друкувати


Під час запуску ринку землі публічність землекористування буде забезпечена системою моніторингу

5 січня 2021, 16:03

Під час запуску ринку землі публічність землекористування буде забезпена системою моніторингу. Про це в інтерв'ю AgroPolit.com розповів перший заступник голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко.

За його словами, для цього передбачене використання вже наявних реєстрів і налагодження інформаційної взаємодії між ними.

Я хочу зауважити, що на першому етапі відкриття ринку земель набуття права володіння землею передбачено виключно для фізичних осіб, громадян України, за певними незначними винятками. А загалом, це завдання сьогодні вирішується дуже просто: є державний реєстр прав на нерухоме майно і, якщо мені пам'ять не зраджує, за 20 грн. кожен може провести пошук і побачити, скільки нерухомого майна, в тому числі і земельних ділянок, належить певній особі. Тому тут немає особливих складнощів», – заявив Мірошниченко.

Як повідомив перший заступник голови Держгеокадастру, стане складніше з моніторингом, коли на ринок допустять юридичних осіб, але за планом це станеться у 2024 році, і тому ще є час, щоб вирішити проблему швидкої і зручної перевірки дотримання вимог закону юридичними особами. У нього немає сумнівів, що взаємодія між реєстрами буде налагоджена таким чином, що можна буде, наприклад, в автоматичному режимі дізнатися, чи дотримується норма щодо наділення землі в одні руки – це не таке вже й складне завдання.

Детальніше про читайте у матеріалі: Анатолій Мірошниченко: Підвищення ролі громад у будь-яких питаннях, пов'язаних із життям ОТГ – це крок у протилежний бік від корупції