друкувати


Елеваторна галузь України повинна пристосовуватися до нової реальності

5 січня 2021, 15:04

Одна з головних проблем елеваторної галузі та агробізнесу в цілому у 2020 році – це посуха та врожайність. І в першу чергу кукурудзи. Про це в коментарі для AgroPolit.com розповів колишній гендиректор елеваторного дивізіону Trigon Agri AS Геннадій Клименко.

За його словами, через посуху та неврожай багатьом лінійним елеваторам не вдалося виконати плани з приймання і сушіння продукції. Це відчутно вдарило по їхніх фінансових показниках.

На жаль, це тенденція, пов’язана зі змінами клімату на планеті. Тому елеваторна галузь повинна пристосовуватися до нової реальності. В першу чергу треба розпочати масштабну модернізацію застарілих радянських елеваторів. Підвищувати їх енергоефективність та пропускну здатність»,— заявив Клименко.

На думку Клименка, найближчими роками виробництво зернових та олійних культур в Україні сягне 100 мільйонів тонн, а експорт — 70 мільйонів (2018/2019 маркетингового року ці показники становили 92 та 54 мільйонів тонн відповідно). Проте брак сучасних зберігальних потужностей (елеваторів) не лише стримує розвиток потенціалу аграрної галузі, а й може послабити експортні позиції України. Наразі в Україна дефіцит 40-45 млн т елеваторних потужностей для одночасного зберігання на всіх елеваторах, яких загалом близько 1200. Однак майже 70% з них морально й фізично застаріли. Оцю проблему слід вирішувати.

Крім того, потрібно запроваджувати програми лояльності для поклажодавців та робити їх максимально прозорими. Це має зробити елеватори більш конкурентоспроможними та привабливими для товаровиробників.

Детальніше про це читайте у матеріалі: Головні виклики АПК у 2021 році: ринок землі, посуха, зрошення, експорт, фермерство, елеватори, зовнішні ринки, додана вартість, форварди, залізниця, кредитування