друкувати


Анатолій Мірошниченко: Особливо цінні землі – це «п'яте колесо»

5 січня 2021, 14:03

На думку першого заступника голови Держгеокадастру Анатолія Мірошніченка, особливо цінні землі – це «п'яте колесо». Про це він розповів в інтерв'ю AgroPolit.com.

За його словами, законопроєкт 2194 про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, передбачає механізм вирішення питань із захистом особливо цінних земель. Нагадаємо,  наприкінці 2020 року було подано і ухвалено поправку, хоча і не ухвалено сам закон, про цінні землі, які повинні мати особливий правовий статус агрономічних і екологічних ґрунтів.

Мені не хотілося б, щоб ця ідея була врахована в остаточному тексті закону. Я свої аргументи пояснив. Народні депутати, я вважаю, також можуть помилятися, а іноді, на жаль, є випадки, коли ми бачимо свідоме маніпулювання, коли проблема роздувається там, де її немає. В цьому випадку особливо цінні землі – це «п'яте колесо». Цей інститут, механізм для віднесення земель до особливо цінних, на моє переконання, нічого позитивного для фактичної охорони земель не робить. Інша справа, що може бути вдосконалений вже наявний механізм охорони сільськогосподарських земель – хоча б вже згаданий механізм відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва», – заявив Мірошниченко.

Детальніше про це читайте у матерілі: Анатолій Мірошниченко: Підвищення ролі громад у будь-яких питаннях, пов'язаних із життям ОТГ – це крок у протилежний бік від корупції