друкувати


ЗВТ з ЄС нічого не дає українському агробізнесу — прес-служба

5 лютого 2016, 15:02

Торгівля з Євроасоціацією (ЄС) нічого не дає агробізнесу. Про це заявив американський підприємець, керівник агрокомпанії "Київ-Атлантик Україна" Дейвід Свірі.

Він працює в Україні ще з часів проголошення незалежності: вирощує олійні культури і виробляє комбікорми. За його словами, вільна торгівля з ЄС, яка почала діяти в цьому році, поки ніяк не позначилася на його бізнесі. "Ми вже багато років торгуємо з Європою, і обсяг нашого експорту не виріс з 1 січня. Європа далі дуже ревниво оберігає свої ринки. Я не бачу ніякого реального пожвавлення торгівлі. У них до сих пір діє квотна система на ввезення товарів, до сих пір діють широкі бюрократичні обмеження. І я не бачу справжнього, щирого бажання це швидко змінити", — сказав Свірі.

Агрокомпанія "Київ-Атлантик Україна" вирощує на полях Київщини і переробляє сою і соняшник. Половину продають на внутрішньому ринку, половину експортують.

Однак бізнесмен все-таки розділяє важливість угоди з ЄС.

"Це майбутнє. В Україні є вибір: або залишитися там, де ми зараз, в старій пострадянській сфері впливу, як неконкурентна відстала економіка, або рухатися важкою дорогою туди, де ми хочемо бути, щоб врешті-решт стати економікою світового класу", — зазначив він.

При цьому європолітики відзначають, що Європа зацікавлена розвивати загальну торгівлю, але при цьому поки не бачить серйозних вигод для своїх підприємств.

Нагадаємо, з початку січня 2016 року між Україною і ЄС стало действоватьсоглашеніе про ЗВТ. Значна частина торговельних бар'єрів між країнами ЄС і Україною виявилися обнулені.