друкувати


Україна зможе залучити від $20 до $50 млрд інвестицій з кількох країн

1 січня 2020, 12:39

Головне завдання для уряду на 2021 рік – залучення інвестицій з країн Близького Сходу, зокрема, з Саудівської Аравії та в Азії, що в перспективі може принести від $20 до $50 млрд. Про це розповів в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com власник компанії Ukrlandfarming Олег Бахматюк, коментуючи головний виклик для України на цей рік. 

Олег Бахматюк вважає ключовою невирішеною проблемою 2021 року в країні – збереження статусу сировинного виробника.

«Ми зберегли статус країни-гравця з сировинною економікою, яка навіть не використовує свою перевагу у постачанні сировини на території, які мають велику економічну перспективу, оскільки ми не можемо заробляти на доданій вартості, бо для цього слід здійснювати серйозні інвестиції. А це можливо за умови інвестиційної привабливості для потенційних інвесторів. Наразі потік сировини (кукурудза, пшениця, соняшник — за ними не найкращий урожай) сильно рухається в азійський регіон — він №1. Азія та Близький Схід також цікаві з точки зору залучення інвестицій для запуску виробництв з доданою вартістю», — каже він.

Бізнесмен також озчувив шлях, як випраивти сировинний тип економіки України.

«Мій рецепт дуже простий: уряду слід оперативно дібрати команду ефективних людей, які можуть успішно позиціонувати державу на зовнішньому ринку: на Близькому Сході, зокрема, в Саудівській Аравії та в Азії (акцент на Японії, Південній Кореї, Китаї, Індонезії). У фокусі міжнародної зовнішньої політики України мають бути зараз держави, які взяли курс на створення суверенних фондів національної стабільності, ставка — на сировинних ресурсах», — пояснює Олег Бахматюк.

За підрахунками його, курс на Схід принесе мільярди інвестицій Україні.

За вмілої зовнішньоекономічної, дипломатичної, економічної модернізації Україна може взяти від $20 до $50 млрд інвестицій або ж кредитів. Це вирішить в короткостроковій перспективі бюджетну та інфраструктурну проблеми, оскільки дасть можливість заходу на Україну великого фінансового ресурсу. Тобто сформувати команду, стратегію, і тут держава як раз повинна виконувати функцію регулятора і модератора», — каже він.

Але вікно інвестиційних можливостей, на думку Бахматюка, буде відкрито не довго.

«Я вважаю, що східно-азійське вікно інвестиційних можливостей буде відкрите недовго для України. Слід скористатися ним для залучення інвестицій. Утворена нещодавно вільна економічна зона (Японія, Південна Корея, Китай, Сінгапур, Малазія, Індонезія, Австралія, Нова Зеландія та інші держави) з потенційними покупцями в розмірі 2,2 млрд осіб — це величезна перспектива для України, яка за правильної української внутрішньої політики могла би зробити нас активним учасником цього процесу. Україна може постачати в цю зону великий потік агропродукції та залучати до себе десятки мільярдів доларів інвестицій в розвиток агроінфраструктури, у виробництво доданої вартості», — каже він.

Зріз ключових завдань для АПК на 2021 рік від топових бізнесменів агросектору, політиків та експертів різних галузей читайте у матеріалові.

Нагадаємо, озвучено  план кроків для того, аби виростити в Україні свою інвестиційну долину та Давос.