друкувати


Закон «Про внутрішній водний транспорт» дозволяє не сплачувати акциз на пальне тим судам з іноземним  прапором

1 січня 2020, 13:53

Закон №1054-ІХ «Про внутрішній водний транспорт» містить ряд небезпечних норм як для розвитку річкового українського судноплавства, так і для національної безпеки країни. Про це у ексклюзивному коментарі для матеріалу AgroPolit розповів президент Української аграрної конфедерації, народний депутат України 8-го скликання Леонід Козаченко.

Він підкреслив, що багато було дискусій навколо закону №1054-ІХ «Про внутрішній водний транспорт».

«З одного боку, закон був необхідний для того, щоб врегулювати цілу низку окремих питань, які стримували розвиток судноплавства на території нашої країни і зменшували логістичні витрати для перевезення вантажів. З іншого боку, закон №1054-ІХ «Про внутрішній водний транспорт» повинен бути такий, щоб сприяв розвитку нашої економіки, зміцнював наш економічний потенціал, створював додаткові робочі місця і давав можливість нам бути взірцем для інших країн щодо того, як можна використовувати транспортні артерії, які пересікають нашу країну. На жаль, при ухваленні закону №1054-ІХ «Про внутрішній водний транспорт» більша частина необхідного не була врахована та припустилися серйозних прорахунків», — каже він.

Леонід Козаченко назвав кілька негативних моментів, від цього закону.

По-перше, закон №1054-ІХ «Про внутрішній водний транспорт» дозволяє не сплачувати акциз на пальне тим річним засобам, які будуть заходити в наші річки під іноземним прапором. Водночас наші національні перевізники, які ходять під українським прапором, цей акциз сплачувати будуть. Таким чином, затрати на перевезення у них будуть вищими, ніж в іноземних кораблів і буксирів», — каже він.

За слвоами президента Української аграрної конфедерації, невирішена важлива проблема безконтрольного видобутку піску з дна наших річок. «Це іноді створює загрозу нашому судноплавству, а також створює загрозу для довкілля», — наголошує він.

У законі №1054-ІХ «Про внутрішній водний транспорт» було багато пропозицій щодо виправлення цієї небезпечної ситуації, але це все не було враховано.

Також дуже серйозним питанням є те, каже він, що закон №1054-ІХ «Про внутрішній водний транспорт» дозволяє заходити на території нашої країни буксирам та кораблям, які заборонені для використання в інших країнах.

Наприклад, зараз дуже багато буксирів може переїхати до нас з території Росії, тому що там їх заборонили використовувати через замортизованість цих засобів перевезення, через те, що вони забруднюють довкілля та є небезпечними з технічної точки зору, але в нас вони будуть використовуватися. Те саме маємо з боку ЄС, де заборонили двигуни на дизельному пальному. Цей металобрух та об’єкт забруднення довкілля буде на пільгових умовах пересуватись нашими річками й створювати певні проблеми», — підкреслює Леонід Козаченко.

Останньою проблемою закону №1054-ІХ «Про внутрішній водний транспорт», на його думку, є те, що наші суднобудівники не зможуть конкурувати в цих умовах і ми зупинимо випуск наших буксирів та наших кораблів.

Тисячі людей втратять робочі місця, а бюджет нашої країни втратить мільярдні суми надходжень.  Тому це все необхідно терміново виправити та внести необхідні зміни до закону №1054-ІХ«Про внутрішній водний транспорт», — підсумував Козаченко.

Детальніше у агродебатах читайте «Закон №1054-ІХ «Про внутрішній водний транспорт»: кінець українського судноплавства чи перехід на міжнародні стандарти?».