друкувати


Озвучено прогноз цін на яйця у наступному році

29 грудня 2020, 14:00

Фахівці Асоціації тваринників України відзначають, що яйця вже не подешевшають, а можливо навіть подорожчають. Про це інформує прес-служба відомства.

Фахівці відзначають, що високі ціни на яйця, які спостерігалися у грудні 2020 р. через подорожчання кормової сировини, найімовірніше, залишаться на тому ж рівні, або ж іще зростуть.

«Оскільки кінець 2020 р. сколихнув кормовиробників нестабільністю ринку сировини, стрімким ростом цін зернових (кукурудза, пшениця) та білкових (шрот/макуха сої та соняшника) на фоні їх дефіциту, це стало причиною здорожчання і комбікормів, які займають до 70-75% собівартості виробництва продукції. На фоні цих обставин фермери «бояться», що невистачить корму: деякі виробники скорочують поголів’я птиці, а деякі навіть вимушені закриватися, щоб перечекати непередбачувані коливання», — зазначила Ірина Бойко, експерт із птахівництва Асоціації тваринників України та компанії AVA Group. 

Вона повідомила, що на кінець грудня 2020 р. собівартість виробництва яєць на підприємствах коливається в межах 22 грн/10 шт., а кінцева ціна на полицях споживачів — від 30 грн/10 шт.

Жоден виробник не має чіткої відповіді, як зміниться ціна у січні 2021 р. Після новорічних свят попит споживачів знизиться, а от ціна на яйця, найімовірніше, збільшиться, у зв’язку з поступовим скороченням поголів’я птиці та продовженням зростання цін на ринку сировини», — підсумувала Ірина Бойко.

Нагадаємо, Україна почала експортувати курячі яйця до Албанії.