друкувати


Озвучено деталі запуску земельного кредитування та доступу до фінансування дрібних виробників в Україні

10 січня 2021, 07:05

Для запровадження іпотечного кредитування та доступу до фінансування дрібних виробників потрібно заснувати фонд часткового гарантування кредитів. Про це розповів Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, презентуючи земельну реформу на 2021 рік і дорожню карту запуску ринку землі, повідомляє  AgroPolit.com.

«По іпотечному кредитуванню та доступу до фінансування дрібних виробників – тут питання заснування фонду часткового гарантування кредитів. Для нас це є критично важливим, тому що ми не бачимо нормального повноцінного функціонування обігу земель сільськогосподарського призначення без ухвалення закону про фонд гарантування кредитів», – наголосив міністр.

Земельна реформа в Україні

Роман Лещенко зазначив, що у ВРУ в них є підтримка. 

Нам потрібно ухвалити також відповідні підзаконні акти, отримати ліцензії, початковий капітал та обрати наглядову раду. І прем’єр-міністр нас в цьому питання також підтримує. І я думаю, що ми цю інституцію наступного року успішно запустимо. Що стосується покращення законодавства в частині іпотечного кредитування під заставу прав користування землею, тут теж є розуміння і питання щодо публікації цін, питання розробки постанов щодо ліквідності землі як застави, ну і, безумовно, спрощення проведення судових рішень щодо звернення стягнення на предмет застави.Покращення доступу банків до надійної інформації з метою оцінки ризиків – тут питання процедури реєстрації іпотеки, доступу банків до державного аграрного реєстру, покращення фінансової грамотності, ну і зосередження держпідтримки та доступу до кредитування малого та середнього бізнесу, згідно з програмамиспівфінансування, – додав Лещенко.

Нагадаємо, оборот доступних кредитів програми «5-7-9» хочуть розширити до €20 млн. Експерт назвала ключові питання для банків при відкритті ринку землі.