друкувати


Шість напрямків дорожньої земельної карти на 2021 рік від Романа Лещенка

28 грудня 2020, 16:25

Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко окреслив дорожню карту земельної реформи у 2021 році. Про це повідомляє  AgroPolit.com.

За його словами, дорожня карта включає: впровадження ринкових земельних відносин, розбудову та запуск аграрного реєстру, покращення якості, доступу, наповненості та інтероперабельності кадастрових даних, розвиток іпотечного кредитування та доступ до фінансування дрібних виробників, допомога громадам у плануванні землекористування та управлінні земельними ресурсами, захист та управління землями заповідних територій.

Впровадження ринку земельних відносин, розбудова та запуск аграрного реєстру – зараз це для нас критичне питання, саме по аграрному реєстру. Є певна дискусія із нашими міжнародними партнерами, але я думаю, що вже найближчим часом ми фіналізуємо наше спільне бачення щодо запуску аграрного реєстру. В частині щодо покращення якості доступу, наповненості та якостікадастрових даних командасформована, працює, і в принципі в нас прогрес в цій частині наявний, — каже Лещенко. — Що стосується розвитку іпотечного кредитування та доступу до фінансування дрібних виробників, то тут у нас іде співпраця безпосередньо з головою національного банку і комунікація з головами державних банків нашої країни в частині розбудови належних кредитних інструментів, то в тому числі ще шляхом змін до чинного законодавства».

Земельна реформа в Україні

Наразі земельна реформа забуксувала у стінах КСУ. Днями Президент Володимир Зеленський розповів, що зустрічався із головою Конституційного суду Олександром Тупицьким ще до ухвалення рішень щодо роботи НАБУ і НАЗК та просив його не порушувати земельне, банківське та мовне питання.

Нгадаємо, що один із трьох завершальних законопроектів для закінчення земреформи (№2194) депутати  відправили на повторне друге читання.